21.8.08

Macaron Marathon: wat je van ver haalt....
...is niet altijd lekker, maar soms wel.

De macaron marathon zoekt de grenzen van de stad op. Deze week proeven we 2 macaronversies die in Nederland verkocht worden, maar in Frankrijk, het macaron Mekka, worden geproduceerd. Een vriend met Hanos privileges bracht een doosje van de macarons voor me mee die bij de groothandel verkocht worden, en een lezer wees me op cateringbedrijf Meer in de Watergraafsmeer, waar ook geïmporteerde macarons te koop zijn.

Eerst de groothandel.
De Hanos macarons komen uit de diepvries. Daar is niks mis mee: de diepvries is een goeie plek om macarons te bewaren, mits je ze maar voor het serveren helemaal op kamertemperatuur laat komen. Verontrustender is de lijst met ingrediënten, waar nogal veel rare dingen in staan als xanthaangom, emulsifieerders en conserveringsmiddelen. Maar goed, we gaan proberen onbevangen te proeven.De structuur van de koekjes is vreemd: droog, korrelig. Een beetje zoals een droog hollands bitterkoekje. Niet de zachte, smeltende binnenkant die macarons zo verleidelijk maakt. De structuur van de vulling is ok, maar vormt niet één geheel met de koekjes. En de smaak valt niet mee. De vanille variant vind ik stiekem wel lekker (omdat ik een geheime zwakke plek heb voor de smaak van nepvanille). De chocolade en framboos zijn ronduit vies. De koffie macaron is eigenlijk nog de beste: deze smaakt zo sterk naar mokka dat het afleidt van wat er verder allemaal mis is met dit koekje. Alle 4 zijn ze veel te zoet.

Eindoordeel: niet doen.

+++++++++++++++++++++++++++++

Een paar dagen later fiets ik naar de Watergraafsmeer waar op een prachtige lokatie aan het Galileiplantsoen cateringbedrijf/lunchroom Meer is gevestigd. Ze halen hun macarons uit Frankrijk, uit een 'plaatsje vlakbij de Belgische grens'. Na de Hanos ervaring ben ik niet erg hoopvol gestemd over importmacarons, maar ik moet zeggen dat ze er plezierig handgemaakt en niet erg fabrieksachtig uitzien.

Thuis doen we de test. We proeven alle smaken uit het assortiment van Meer: chocola, citroen, framboos en pistache. En ik ben erg onder de indruk: het koekje is heerlijk en met de juiste balans tussen brosheid en smeuigheid. De vullingen zijn intens van smaak en lijken met ingrediënten van hoge kwaliteit gemaakt te zijn.Het is natuurlijk moeilijk om soms met tussenpozen van weken macarons met elkaar te vergelijken. Voor een echte macarontest zou ik alle tot nu toe besproken macarons in een blinde smaaktest moeten proeven en ze cijfers moeten geven, om een solide top 10 samen te kunnen stellen. Misschien doe ik dat nog wel een keer (wie sponsort me?) Maar toch denk ik een redelijk objectief oordeel over alle macarons te kunnen geven. Elke nieuwe macaron die ik tegenkom, zelfs die van de groothandel, vervult me met hoop en enthousiasme, en ik proef ze allemaal met het verlangen om ze heerlijk te vinden. Soms valt het tegen, soms word je verrast.. zoals door de Franse macarons van Meer, die zeker een tochtje naar de Watergraafsmeer waard zijn. In mijn macaron-rangorde scoren ze heel hoog!

Prijsinformatie volgt nog.

Hanos Amsterdam
Spaklerweg 51
tel. 020 460 99 99

Meer
Galileiplantsoen 94
1098 NC Amsterdam
tel. 020 693 46 33


de eerdere afleveringen van het macaron feuilleton:
Het Parijse ideaal
Amsterdamse test: Tout, van Wely en Amaison
Amsterdam: Kuyt
Macarons in Antwerpen: Del Rey
Amsterdam: Douglas Delights
zelf macarons maken
Laren: de macarons van Koek en Chocolade
Amsterdam: de macarons van Holtkamp

4 comments:

Anonymous said...

Er zijn inderdaad twee versies van makarons: gewone en zachte. Kijk misschien eens onder het lemma makarons van de Larousse Gastronomique: http://www.kosmosuitgevers.nl/kosmos/boeken/etenendrinken/article3415.ece

Klary Koopmans said...

bekok: ik heb de Larousse hier niet bij de hand, maar ik neem aan dat je met ´gewone macarons´ de macarons de Nancy bedoelt? Alle macarons die ik tot nu toe getest heb zijn macarons de Paris, en die moeten volgens mij zacht van binnen zijn. Zijn ze dat niet, dan voldoen ze in ieder geval niet aan mijn ideaal van een goede Parijse macaron.

Anonymous said...

Een andere mogelijkheid (ik hoop dat je Frans verstaat): http://www.marmiton.org/recettes/recette.cfm?num_recette=43176

Levine said...

Klary, als je er nog eens aan wilt wagen om zelf macarons te maken: in het 2e nummer van Desserts Magazine staat een stukje over macarons + recept. Zie: http://www.dessertsmag.com/index.php?option=com_flippingbook&Itemid=91
Veel leesplezier :-).