23.11.08

Tot zover


Is dit geen mooie dag om thuis te blijven en je uit te leven in de keuken?

Hakken, snijden, marineren, aanbraden, afblussen, roosteren, fijnmalen, kneden, roeren, mixen, kloppen, sudderen, inkoken.

De basishandelingen van het koken, die je helpen om de pure vreugde van het bezig zijn met eten terug te vinden. De vreugde die soms ondergesneeuwd raakt als je teveel ´werkgerelateerd´ met eten bezig bent. Het is geweldig als mensen je betalen om bezig te zijn met wat je het liefste doet - maar, "dat wat je het liefste doet" loopt zo wel het gevaar om uit het gebied van pure passie ín het gebied van werk, stress en gedoe getrokken te worden.

Daarom, af en toe zo´n dag als vandaag.

Ik heb een taartbodem gebakken, kweeperen gepocheerd, banketbakkersroom gemaakt. Chilipepers geroosterd, vermalen tot chilipoeder, een kilo varkenslappen in minuscule dobbelsteentjes gesneden. Piment, oregano, kaneel erbij. De hele zaak afgeblust met een flesje herfstbok. Die pan staat nu in de oven heel zachtjes te sudderen.

Op het fornuis staan hazebouten, die een nachtje hebben gemarineerd in wijn, jeneverbessen en tijm. Ze stoven zachtjes gaar in de marinade met wortel en peterseliewortel. Later haal ik het vlees van de botten, braad spekjes aan, doe tomaten bij het braadvocht en maak zo een fantastische pastasaus (die we denkelijk morgen zullen eten).

Het huis ruikt naar wijn, knoflook en warme specerijen. Het huis ruikt naar thuis, naar een huis waar iemand woont die kookt met pure vreugde.1 comment:

kattebelletje said...

Ook perfect weer om de Hele Dag binnen te blijven...