12.11.08

De eersteIneens is het koud. Het herfstgevoel begint plaats te maken voor een wintergevoel. Mensen hebben het over Sinterklaas, en zelfs is er hier en daar al sprake van... ssssst niet verder vertellen... kerstplannen. De feestdagen van december, als die eenmaal aan de horizon verschijnen is het winter. Ik kan wel blijven doen alsof het herfst is (en het liefst blijf ik dat doen tot maart ofzo, als de eerste groene blaadjes weer aan de bomen komen) maar nee, echt, het wordt winter.

Gelukkig heeft dat ook voordelen.

Je loopt om half 7 ´savonds verkleumd over straat, nog éven langs de winkel om iets voor het avondeten te kopen. En ineens weet je dat er niets, echt niets anders geschikt is op dat moment, dan boerenkool.

De eerste boerenkool met worst van dit seizoen.

Hoe hebben we het zolang zonder elkaar uitgehouden?

5 comments:

bill said...

MS KOOPMANS WAT IS HOLLANDSE BOERENKOOL IN HET ENGELS??
REGULAR GREEN CABBAGE?? OR PERHAPS CHINESE CABBAGE??
WHAT DO YOU THINK I SHOULD USE IN CALIFORNIA??
THANKS LOADS
WILLEMKRAAL@MAC.COM

Klary Koopmans said...

Boerenkool is curly kale. I guess you could also try it with regular kale.

bill said...

thanks ms koopmans good svc!

Saskia said...

Oké, nu moet je me toch eens in detail uitleggen hoe je echte Hollandse stamppot met boerenkool en worst maakt. Dat klinkt stom ik weet het, maar in België kennen we dat niet en ik heb het gevoel dat we iets missen hier!

Klary Koopmans said...

Saskia, niet moeilijk:
kruimige aardappels in een laagje water in de pan, gesneden en gewassen boerenkool erop (verhouding hangt af van je smaak: gelijke delen aardappel/ kool, of meer aardappel voor meer puree-achtige stamppot, zelf hou ik van groene stamppot dus neem meer kool dan aardappel.)
Zout, aan de kook brengen, ca 25 minuten koken of tot de aardappels gaar zijn, afgieten en stampen. Eventueel scheutje melk toevoeen.
Flinke klont boter erdoor en als je ervan houdt versgeraspte nootmuskaat.
Mosterd, zoetzuur, worst, en uitgebakken spekjes erbij.. eet smakelijk!