13.11.08

En dan dag twee: boerenkoolgeluk


... oftewel: wat te doen met de boerenkool van gisteren?

Ik hoor je denken. Gaat ze ons nu ├ęcht vertellen wat we met een kliekje boerenkool moeten doen? In de magnetron, restje jus erover, klaar. Ja, dat kan natuurlijk. Maar wie nooit een restje boerenkool in veel, veel boter heeft opgebakken... mist een waar geluk. Daar gaat het over vandaag: kliekjes-geluk op de woensdagavond. Simpeler wordt het niet.

Behalve boerenkool en veel, veel boter, eten we chorizo en gepocheerd ei. Die twee zijn op zichzelf al een recept voor geluk wat mij betreft. Maar in combinatie met de zachte, zoete stamppot.. nee, ik maak er geen woorden meer aan vuil. Kijk zelf maar.Voor 2 personen:
een restje boerenkool stamppot (ca. 500 gram)
10-12 plakjes chorizo
een klein sjalotje, gesnipperd
1 teen knoflook, gesnipperd
6 zongedroogde tomaten (niet op olie), 10 minuten in heet water geweekt, daarna in reepjes gesneden
boter, meer dan je denkt (ca. 50 gram - een beetje meer kan geen kwaad)
zout, peper
2 eieren, gepocheerd (of gebakken, met een zachte dooier)Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur. Bak hierin de plakjes chorizo tot ze hun vet hebben afgegeven en krokant zijn (niet teveel tegelijk, en pas op dat ze niet verbranden). Laat uitlekken op keukenpapier.

In een andere koekenpan, bij voorkeur met anti-aanbaklaag, ca. 25 gram boter verhitten. Op laag vuur hierin het sjalotje en de knoflook glazig bakken. De gedroogde tomaat erbij doen en dan de boerenkool. Schep de boerenkool goed om zodat de stamppot vermengd raakt met het boter-sjalot mengsel. De boerenkool met een vork in de pan drukken en op laag vuur een paar minuten zachtjes laten bakken. Dan met een spatel omscheppen, zodat de gebakken kant (die een bruin korstje moet hebben) boven komt te liggen.
Nog wat boter toevoegen (niet bang zijn voor de boter, vandaag niet), de stamppot weer plat drukken. Dit herhalen, tot de boter op is en de stamppot in de pan vermengd is met stukjes goudbruin gebakken boerenkool. Op smaak brengen met zout en peper en op 2 verwarmde borden scheppen. De plakjes worst erover verdelen en op elk bord een gepocheerd of gebakken ei leggen.

O,o,o.

Wees gelukkig. Al is het maar voor de duur van dit bordje eten.

4 comments:

Anonymous said...

ik lees je log vaak, zonder berichten achter te laten maar nu wil ik toch even laten weten:
ik heb vanavond speciaal extra boerenkool gemaakt om dit van de week te kunnen eten. het klinkt geweldig!

sol

Anonymous said...

een gefrustreerd update:
vriendlief heeft voor het slapen gaan de helft opgegeten en de andere helft weggegooid!
volgende keer beter

Klary Koopmans said...

o nee!! wat zonde! inderdaad, volgende keer heb je hopelijk meer succes...

Anna said...

Wij waren gelukkig. Vanaf nu vooral dag twee, boerenkoolgeluk! En dan te bedenken dat ik al minstens twee jaar deze link bewaar.