13.4.08

.. and Schnitzel with Noodles



Gisteren kocht ik bij de biologische slager prachtige kalfsschnitzels en bij de groenteboer 2 bosjes raapstelen die de verpersoonlijking (vergroentelijking?) van de lente leken: fris en groen en licht bedauwd alsof ze net geplukt waren. Schnitzels met raapstelenstamppot, dat was het plan, maar naarmate de dag vorderde ging de stem van Julie Andrews steeds harder zingen in mijn hoofd:

Cream colored ponies and crisp applestrudels
Door bells and sleigh bells and schnitzel with noodles
Wild geese that fly with the moon on their wings
These are a few of my favorite things


Is het volkomen geschift je menukeuze te laten bepalen door een musical liedje? Vermoedelijk. Maar tegen de stem van gouvernante Julie kun je geen nee zeggen.


Schnitzel with noodles, de Hollandse lente-versie
2 mooie, dunne kalfsschnitzels
1 ei, losgeklopt in een diep bord
bloem, in een diep bord
droog broodkruim, in een diep bord
peper, zout, boter om in te bakken

2 bosjes raapstelen, steeltjes verwijderd, goed gewassen en uitgelekt
3 lenteuitjes, in stukjes
1 eetlepel olijfolie
2 tenen knoflook, in plakjes
snufje chilivlokken
zout
150 gram pasta, gaar gekookt (ik gebruikte smalle lasagnabladen)
2 handjes parmezaanse kaas, geraspt
1 rijpe tomaat, in hele dunne plakjes

Verhit de oven voor op 180 C.
Bak de knoflook in de olie, heel zachtjes, vooral niet bruin laten worden. Doe de raapsteeltjes en lenteuitjes erbij en laat op middelhoog vuur slinken. Giet zoveel mogelijk van het vocht af. Breng op smaak met zout en chilivlokken.
Vet een kleine ovenschaal in met wat olijfolie. Maak laagjes pasta en groente, en strooi op elk laagje groente wat kaas. Eindig met pasta. Beleg met de plakjes tomaat en bestrooi met de laatste kaas. Begiet rijkelijk met olijfolie. Dit is geen lasagna met romige saus, meer een simpele combinatie van pasta en groente die in de oven nog even wordt doorgewarmd. Zet 10 minuten in de oven en daarna nog even onder de hete grill voor een mooie goudbruine bovenkant.

Bereid de schnitzels voor terwijl de pasta in de oven staat, maar bak ze pas als de pasta klaar is. Bestrooi het vlees aan weerszijden met zout en peper, haal ze dan achtereenvolgens door bloem, ei en broodkruim.
Verhit een klein scheutje olie met een flinke klont boter in een koekenpan (de met roomboter verzadigde knapperige broodkorst is een groot deel van de charme van dit gerecht). Als de pasta klaar is, de schnitzels in de bruisende boter laten glijden en om en om goudbruin bakken (ca. 2 minuten per kant, hangt een beetje af van hoe dik de plakken vlees zijn).
Meteen serveren voor het korstje zacht wordt.

en o ja.
Wedden dat iedereen die dit leest de rest van de dag ook My Favorite Things zingt? Ach, je kunt vervelender liedjes in je hoofd hebben. Als je de kans krijgt, luister dan eens naar de versie van Sarah Vaughan op het album After Hours - een snippet kun je hier horen op Amazon.

No comments: