7.11.07

Meer soepEr ligt een halve bloemkool in de koelkast. Bloemkool, de Hollandse lievelingsgroente zo blijkt telkens weer uit marktonderzoek, hoewel de meeste mensen die ik ken een vies gezicht trekken als ik over bloemkool begin. Wat zou dat betekenen? Dat mijn vrienden en kennissen nooit voor een marktonderzoek gevraagd worden denk ik. Hoe dan ook, het revolutionaire recept voor geroosterde bloemkool, dat zo´n 7 jaar geleden in de New York Times verscheen, kan van de grootste bloemkoolhater een fan maken. Echt, geloof me. Het is heel simpel: bloemkool in plakken snijden (niet in roosjes verdelen dus, maar gewoon de hele bol te lijf met een scherp mes en niet te dikke plakken maken). De plakken zoveel mogelijk in 1 laag op een bakplaat leggen (bij een grote bloemkool, heb je 2 bakplaten nodig). Omscheppen met zout, peper en ruim olijfolie, en dan zo´n 45 minuten in een hete oven. Na 20 minuten alles even omscheppen. Het resultaat is bloemkool die al z´n waterigheid is kwijt geraakt, knapperig en nootachtig en zoet is geworden. Probeer het!

Maar ik had deze week al een keer geroosterde bloemkool gegeten. Buiten is het guur en ik ben een beetje ziek, dus er is een verlangen naar soep. Bloemkoolsoep? Geroosterde bloemkoolsoep!


1 kleine of de helft van een grote bloemkool, in plakken en geroosterd zoals boven beschreven
1 kleine aardappel
1 kleine ui, gesnipperd
500 ml. bouillon
scheutje melk
fijngehakte peterselie
peper, zout, klontje boter, nootmuskaat

Smelt de boter in een pan en bak hierin de ui en aardappel op laag vuur tot ze zacht zijn. Doe de geroosterde bloemkool erbij, maar hou een paar schepjes van de krokant gebakken kruimels achter. Voeg de bouillon toe en laat zachtjes koken, een minuut of 10. Pureer met de staafmixer en doe er een scheutje melk bij. Breng op smaak met zout en peper en nootmuskaat. Als de soep erg dik is, doe er dan nog wat water bij.
Soep nog even doorwarmen. Vermeng de achtergehouden bloemkool met de peterselie. Schep de hete soep in diepe borden en verdeel het bloemkool-peterseliemengsel erover.

5 comments:

Marleen said...

Dit lijkt me een geweldig recept! Ik hou niet van bloemkool op Hollandse wijze. Maar omdat ik een biologisch groentenpakket krijg, heb ik er regelmatig één in de koelkast liggen. Steeds weer op zoek naar manieren om het lekker te maken. Kwam via het Ministerie bij je terecht, ga dat nu zeker vaker doen. Als je het goed vindt, maak ik een link op mijn weblog.

Groetjes Marleen
www.kokenenzo.web-log.nl

Klary Koopmans said...

hoi Marleen, natuurlijk mag je naar me linken! Ik ga nu jouw site bekijken!
de geroosterde bloemkool moet je echt een keer maken. laat me weten wat je ervan vindt!

Marleen said...

Hoi Klary, ik heb het gisteren geprobeerd hoor! Heerlijk, ik heb er een dipje van aïoli bij gemaakt. Geserveerd als onderdeel van tapas. Echt perfect! Ik heb je recept overgenomen op mijn blog, met vermelding natuurlijk! Groetjes Marleen

Anzj said...

Dankzij Kokenenzo zit ik nu ook achter een bordje geroosterde bloemkool en ik denk dat met het woord 'revolutionair' NIETS teveel gezegd is. Mmm!!

(www.mangerie.blogspot.com)

rieke said...

Hai, ik heb pas je blog gevonden en na die geroosterde bloemkool geproefd te hebben, ga ik zeker meer dingen uitproberen! Heel erg lekker!

groetjes, rieke