22.11.07

Maïskoekjes, zoveel je wilt


Ik vroeg Dennis gisteren: "wat wil je morgen eten?" Meestal zegt hij dan iets algemeens zoals ´wild´ of ´rijst´ of ´vis´, maar gisteren zei hij: sla met spekjes en ei. Zo´n specifiek verzoek kan je moeilijk negeren, dus dat aten we: salade met zachtgekookte eieren en knapperig gebakken plakjes pancetta.

Daar moest natuurlijk nog wel iets bij, en liefst iets dat onze plannen voor de rest van de avond (op de bank met een dvd en een grote zak chips) niet in de weg zou staan. Gebakken aardappelen, 1 van mijn favorieten bij een salade, vielen daarom af - lijkt teveel op chips. Het werden de maïskoekjes uit Damon Lee Fowler´s geweldige boek New Southern Kitchen.


Ik maak deze koekjes, die het midden houden tussen een poffertje en een pannenkoek, vaak als bijgerecht bij chili of soep. Ze zijn stevig genoeg om uit de hand als borrelhapje te eten, smaken bijzonder door het maïsmeel, en doen het vooral goed bij pittige gerechten. Ze hebben die eigenschap die in het Engels zo´n mooie naam heeft, en waar vind ik hoognodig een Nederlandse term voor uitgevonden moet worden: ze zijn moreish, wat betekent dat je er steeds meer van wilt eten, 1 is nooit genoeg, 2 of 3 of 4 ook niet, je blijft dooreten (nou nog ééntje dan) ver voorbij het punt waarop je eigenlijk had moeten stoppen. Meer-ig, dus.
Ze smaken warm en vers gebakken het lekkerst, nog een reden om ze gewoon maar in 1 keer naar binnen te werken en niets tot morgen te bewaren...


voor ca. 15 koekjes

50 gram fijngemalen maismeel
1/2 theelepel zout
1 theelepel bakpoeder
1 ei
200 ml. karnemelk
2 eetlepels olijfolie

Zeef het maismeel met het zout en de bakpoeder in een kom. Klop het ei los in een andere kom, en roer daar de karnemelk en de olijfolie door. Giet het karnemelkmengsel bij het meelmengsel. Snel roeren met een vork tot het een beslag is, het mag een beetje klonterig blijven. Vooral niet te lang en te enthousiast roeren, dan worden je koekjes straks taai.
Zet het beslag 10 minuten opzij. Verhit intussen de oven voor op een lage (warmhoud)temperatuur en zet een vuurvaste schaal in de oven.

Verhit een grote koekenpan op het vuur en doe er wat olijfolie in (ik bak de koekjes meestal in reuzel). Als het vet goed heet is, schepjes van het beslag in de pan doen. Als er luchtbelletjes aan de bovenkant van de koekjes verschijnen, de koekjes met een spatel (kaasschaaf werkt ook goed) omdraaien. Nog even bakken tot ook de onderzijde goudbruin is en het koekje gaar. Bak zo verder tot het beslag op is, en doe de koekjes steeds in de warme ovenschaal en hou ze warm in de oven.

Vandaag maakte ik een avocadosalade van kleine blokjes avocado, blokjes tomaat, wat zout, citroensap en zure room. Schepjes hiervan op de warme maïskoekjes serveren. En nog 1, nog 1, nog 1!

No comments: