19.11.07

Herfstmenu

I´m a leaf on a windy day
Pretty soon I´ll be blown away
How long will the wind blow?
How long will the wind blow?


Brian Wilson



Oftewel, licht melancholieke herfstgedachtes. Vorige week had ik 2 banen en 1 huis, sinds vandaag 1 baan en 2 huizen, vanaf januari vermoedelijk niet één baan en hopelijk nog maar 1 huis. Het zijn wispelturige tijden. Het vriest en de laatste herfstbladeren klampen zich aan de takken.
Zondagochtend wandelden we door het park, een beetje filosoferend over heden en toekomst, terwijl de knisper-koude lucht ons ontnuchterde. We waren rozig en een beetje versuft na een zaterdagavond van stevig drinken. Wat is er dan fijner dan een zondagse wandeling, en het vooruitzicht dat je de hele middag in de keuken kan doorbrengen, terwijl de ramen langzaam beslaan van alle kookdampen?

Het was een tijd geleden sinds ik uitgebreid had gekookt. Het menu werd min of meer gedicteerd door eetbare cadeaus. Ik had stoofappels en witlof van mijn tante gekregen, en vrienden waren in de Ardennen geweest waar ze de feestelijke opening van het jachtseizoen hadden meegemaakt (compleet met klaroengeschal en een kerkelijke zegening van de jagers). Zij brachten een kilo jong zwijnevlees, ´civet de marcassin´, voor me mee. Zo´n zwijnestoof is niet het meest fotogenieke gerecht, maar neem van me aan dat het verukkelijk was - stevig, smaakvol vlees, 3 uur zachtjes gesudderd in bijna een hele fles wijn, met een licht kruidig accent van kaneel, kruidnagel en jeneverbessen, het frisse van geurige salie en de verrassende structuur van zachte kastanjes.

Het menu:
*Salade met witlof, radicchio, blauwe kaas en geroosterde peer

*Wild zwijn met kastanjes en salie
Gestoofde kool en aardappelpuree met appels

*Pompoentaart



Gestoofde witte kool, recept uit Molly Stevens´ All about Braising.

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Verwijder de buitenste bladen van een witte kool (die iets minder dan een kilo moet wegen). Snij de kool in 8 parten. Smeer een ovenschaal waar de kool in 1 laag inpast, in met wat olijfolie. Leg de kool er in.
Snij een kleine winterwortel en een grote ui in dunne plakjes, en doe deze ook in de ovenschaal. Bestrooi met zout, peper, een beetje gedroogde chilipeper (en ik deed er nog wat karwijzaad bij omdat ik dat zo lekker vind bij kool). Giet er 50 ml bouillon en 50 ml. olijfolie overheen. Dek alles goed af met folie en zet in de oven. Stoof 1 uur, draai de plakken kool dan om en stoof nog een uur. Voeg eventueel halverwege wat water of bouillon toe als het dreigt uit te drogen.
Haal na 2 uur stoven de folie eraf, zet de oven op 200 C en laat de kool nog een kwartiertje bakken, hij zal licht geroosterd worden en hier en daar bruine randjes krijgen.
De kool kan heel goed vantevoren klaargemaakt worden en dan in de oven, afgedekt, worden opgewarmd.

Bij zo´n stevig hoofdgerecht (en het toetje was ook behoorlijk machtig) maak ik graag een lichte salade als voorgerecht. Meestal denk ik dan niet echt na over wat er in die salade terecht moet komen: wat groen, wat kaas, een contrast in rauwe en gekookte groente, of – zoals gisteren- fruit.


Herfstsalade voor 4 personen
Een halve kleine bol radicchio, fijngesneden
2 stronkjes witlof, blaadjes uit elkaar gehaald
een handje peterselie, alleen de blaadjes, gewassen en gedroogd
100 gram bleu d´auvergne, in brokjes
1 grote peer, geschild, in kwarten, klokhuis verwijderd
een handje geroosterde hazelnoten of walnoten

Hussel de lof, radicchio en peterselie door elkaar en verdeel over 4 borden. Strooi de kaas erover heen. Maak een simpele vinaigrette met olie en azijn (ik gebruikte walnotenolie, sherry azijn en een klein beetje honing).
Vlak voor het eten: verhit de grill. Snij elk peer/kwart in 3 plakjes. Leg de plakjes op een bakplaat en grill een paar minuten, tot de peer net begint te kleuren (niet te lang dan wordt het moes..) verdeel de plakjes peer over de borden, strooi de hazelnoten erover heen en begiet met de vinaigrette. Serveer meteen, als de peer nog een beetje warm is.

De taart is de ´sour cream pumpkinpie´ uit Dorie Greenspan´s boek Baking, from my home to yours - een beetje ter ere van mijn Amerikaanse vrienden, die deze week Thanksgiving vieren, een feestmaal waarbij heel wat pompoentaarten geconsumeerd worden!

Ik begon met herfstmelancholie en eindig met een taart die je heel even verleden en toekomst doet vergeten. Leef van hap naar hap.

2 comments:

MEM said...

That Brian Wilson lyric is more than a little melancholy, dear. Great pics, am actually looking forward to a bit of herfst after all this time in the desert....

Klary Koopmans said...

and I did not even include the 'until I die' part :)