22.8.11

Mooi Duo




Ik heb een nieuwe smaakverslaving: blokjes halloumi en tempeh, samen gebakken tot ze bruin en knapperig zijn. Ik kwam dit succesvolle duo op het spoor toen ik ene salade wilde garneren met gebakken halloumi, en ontdekte dat het stukje halloumi wat nog in de koelkast lag, eigenlijk te klein was om het aantal eters te bedienen. In een snelle, lichte paniek greep ik naar iets wat er naast lag, er erg op leek, en waarvan ik dacht: dat merkt niemand. Natuurlijk merkte je het wel, want halloumi smaakt nu eenmaal heel anders dan tempeh, maar wat bleek? De combinatie van zoetige, krokante, nootachtige tempeh met de meer sponzige, zoute en zachte halloumi was geweldig. Op je bord lijken ze sprekend op elkaar, dus weet je nooit precies wat je in je mond stopt, en zo wordt elke hap een smaakverrassing.



Deze salade - met bittere witlof, romige avocado, peperige radijs en zoetzure granaatappelpitjes, is een perfect bedje voor dit spannende duo. Maar je kan het natuurlijk overal overheen strooien. Lekker als koolhydraatloos alternatief voor croutons in soep, lekker door roerei, op gebakken spinazie, door de nasi, ach verzin het zelf, maar probeer het een keer!

Salade met halloumi-tempeh croutons
voor 2 personen

1 flink struikje witlof, in reepjes
1 bosje radijs, radijsjes gewassen en in kwarten
1 rijpe hass avocado, in blokjes
4 eetlepels granaatappelpitjes
een klein handje peterselieblaadjes
olijfolie, citroensap
peper en zout

50 gram halloumi, in kleine blokjes
50 gram tempeh, in kleine blokjes
olie om te bakken




Verdeel alle salade ingrediënten mooi over 2 borden, behalve de granaatappelpitjes.
Klop een dressing van olijfolie, citroensap, peper en zout en giet die over de salade.

Verhit een scheutje olie in een koekenpan, bij voorkeur met anti-aanbaklaag. Bak de halloumi en tempeh al omscheppend op middelhoog vuur een paar minuten, tot de blokjes flink bruin zijn. Laat een minuutje afkoelen, schep dan ever de salade, en garneer met de granaatappel.

10 comments:

esther said...

Klinkt als een hele goeie combi - dan moet ik toch maar weer eens wat halloumi aanschaffen.
Ook de combinatie met radijs en avocado klinkt qua structuur en smaakprofiel prima.
Ga ik proberen!

Tertia said...

Heb je al eens halloumi vd bbq geprobeerd met een citroenmarinade? Ook zoooo lekker.
Maar dit klinkt ook erg lekker, en ziet er ontzettend mooi uit.

RozeMarijn/Annemieke said...

Ooooh, ik krijg hier trek van. Wat cool! Ga ik binnenkort eens maken.

A La Ons said...

Ziet er vrolijk uit met al die kleuren! Heel zomers!

kattebelletje said...

Wat een goeie vondst! Dit ga ik ook eens proberen. De squeeky halloumi met de tempeh.. yummm

klary said...

tertia, dat klinkt ook goed. heb geen bbq maar het kan vast ook op de grilpan!

Conny said...

Dank je wel voor dit heerlijke recept....Ik weet niet hoe je het voor elkaar krijgt de haloumi zo mooi te bakken in blokjes...Bij mij smolt t meteen en wat er overbleef waren een soort kauwgomballetjes. Dus een tip hierover is welkom :)
Voor de rest was het een lekkere combinatie. Ik heb alleen bij gebrek aan granaatappel stukje zoet-zure pruim toegevoegd wat ook erg lekker was.

Klary said...

hoi Conny, was het echt halloumi die je had en geen feta? het hoort niet te smelten. Een beetje gummi-achtig is het wel dat hoort bij halloumi. Of misschien was de kaas te warm (kamertemp.)? volgende keer direct uit de koelkast? en hard bakken. Succes!

Conny said...

Ahhh.....ik denk dat ik het probleem ontdekt heb. Even het pakje bekeken en het is geen Haloumi...maar Egyptische grillkaas die de vriendelijke meneer mij toch als Haloumi verkocht....oops...ik ga toch morgen even langs want nu wil ik het ook goed doen!

Ellen said...

Het ziet er ook geweldig lekker uit!