19.8.11

Noedels met geroosterde broccoli




Dit was een heerlijk noedelgerecht een het eind van een hele luie middag. Bij elkaar gesprokkeld van wat er nog in de koelkast lag: een stronkje broccoli, een restje ham, en de betrouwbare inhoud van het keukenkastje. De ham is absoluut optioneel - laat hem weg voor een vega-versie, of je kan hem bijvoorbeeld vervangen door blokjes tempeh. De combinatie van noot-achtige geroosterde broccoli met pittige chilibonenpasta, en de geheimzinnig smakende saus was zo goed, dat deze toevalstreffer het nu verdient om gedeeld (en vaker gemaakt) te worden.
Plakjes koele komkommer erbij om de mond tussendoor een beetje te blussen!
De saus is gebaseerd op de saus voor Bang Bang Chicken van Fuchsia Dunlop. Zie hier (scroll naar de comments) voor een mooie opsomming van verschillende versies van deze zalige en verslavende saus.



Noedels met broccoli en geheimzinnige saus
voor 2 personen

300 gram broccoli
150 gram noedels naar keuze
50 gram rauwe ham
2 sjalotjes of 1 kleine ui, in ringen
1 teen knoflook, gesnipperd
1 eetlepel chilibonenpasta
3 lente-uitjes, in stukjes
neutrale olie



saus:
1 eetl. tahin
1 eetl pindakaas (ik gebruikte pinda/cashewnoten pasta, alleen pinda kan ook)
1/2 eetlepel suiker
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel Chinese zwarte azijn
1 eetlepel sesamolie
1 theelepel geroosterde en fijngestampte Szechuan peper
water indien nodig

150 gram noedels naar keuze
2 eetlepels geroosterd sesamzaad

Verwarm de oven voor op 200 C.
Verdeel de broccoli in hele kleine roosjes. Schep ze om met een wat neutrale olie en zout, spreid ze uit op een bakplaat en rooster ze tot ze goudbruin zijn (ca. 20 minuten).
Meng alle ingrediënten voor de saus door elkaar en voeg zoveel water toe tot je een dunne, goed schenkbare saus hebt.

Verhit een eetlepel neutrale olie in een grote koekenpan. Bak de sjalot, knoflook en ham samen 5 minuten. Doe de geroosterde broccoli erbij, de lente-ui, chilibonenpasta en een scheutje water om de pasta wat 'los' te maken.

Kook de noedels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep de noedels door het broccoli mengsel. Verdeel over 2 kommen. Schep de saus ervoer en bestrooi met de sesamzaadjes.
Serveer met schijfjes koele komkommer.

5 comments:

tertia said...

Oh die saus dat ziet er heerlijk uit. Ik ga dit ook maken gauw.

Anonymous said...

Nog nooit geroostede broccoli gemaakt:) Het hele gerecht ziet er smakelijk uit en natuurlijk sesamzaadjes maken het ook leuk uitzien:)

klary Koopmans said...

tertia, dat sausje is echt verslavend.

dzoli, geroosterde broccoli is heerlijk, net als geroosterde bloemkool trouwens!

kattebelletje said...

Jaa dit is lekker! Altijd een winning combination!
Eén puntje... je noemt sichuanpeperkorrels als ingredient, maar het zijn juist niet de korrels die gebruikt worden, maar de (geroosterde en fijngestampte) hulsjes ;-)

klary Koopmans said...

heb het woord 'korrels' gelijk weggehaald ;) dank oplettende lezer!