10.8.11

Zonnige saus voor een grauwe dagNee hoor, ik ga het niet over het weer hebben. De kleur van deze saus, die heerlijk was op de gestoomde broccoli maar die net zo lekker zou zijn op spercieboontjes, groene asperges, geroosterde wortel, of zelfs als dipsaus voor gebakken aardappels, was niet het gevolg van de regenstormen die tegen mijn keukenraam kletterden.

Ik had zin in tahinsaus, en moest denken aan dit recept waar sinaasappel door de rode kooltahinsalade gaat. Het inspireerde me om in plaats van citroensap, wat van de bloedsinaasappelsap die ik de koelkast had erdoor te roeren.

Nou vind ik meestal niet dat eten per se mooi moet zijn - als het echt lekker smaakt, mag het best een rare kleur hebben, of er een beetje slordig uit zien. Maar het effect van bruine tahin gemengd met rozerode bloedsinaasappelsap was zo ontzettend onsmakelijk (ik bespaar jullie de associaties die het opriep) dat het zelfs mij te ver ging.

Gered werd ik door de herinnering aan een ander blog: die middag had ik Heidi Swanson's recept voor Sesam Yoghurt pasta salade zitten lezen. Kurkuma! Zonnige gele kurkuma fleurde mijn grijs-grauwe smurrie op tot een warm gouden saus.

Mijn dressing is eigenlijk een erg versimpelde versie van Heidi's recept. Met ook een snufje gemalen komijn voor een aards en rokerig accent. Ik vind het altijd geweldig als ik op deze manier geinspireerd wordt door andere kookschrijvers: dan ben ik er weer eens van overtuigd dat het internet (waar ik vaak genoeg over vloek) op zijn beste momenten mensen, ideeen en creativiteit op een bijzondere manier met elkaar verbindt.

Erg lekker op de broccoli, met geroosterde zaadjes erover voor een beetje knapperigheid.

Gouden tahinsaus voor gestoomde groente

2 eetlepels los geroerde tahin
2 eetlepels yoghurt
2 eetlepels (bloed) sinaasappelsap
een flinke mespunt kurkuma
ruim zout
een snufje gemalen komijn
versgemalen zwarte peper
(niet te koud) water

Roer alles behalve het water door elkaar. Voeg dan voorzichtig zoveel water toe tot je een saus hebt met de consistentie van vanillevla. Proef op zout en serveer met groente.

2 comments:

Seasensuals said...

Wat een heerlijke smaakexplosie, ik heb er ook nog geroosterde stukjes tempeh als extra knappertje eroverheen gestrooid....binnen no-time was alles op. Bedankt voor dit heerlijke recept!

Klary Koopmans said...

wat een goed idee met die tempeh!