"Wat eten we?"
"Soep."
" Oh."
We eten vaak soep. De mededeling dat er soep op het menu staat, roept dus niet meteen een buitensporig enthousiaste of opgetogen reactie op. Soep is, hoewel soms erg lekker, in dit huis nu eenmaal erg gewoon. Maar, er is soep en soep, en de soep van vandaag, is niet zomaar soep.
Hij neemt een hap.
"Hm, lekker."
Dat zegt hij meestal. Als we iets eten wat naar mijn idee mislukt is, zegt hij "Het is niet top, maar best lekker," en dan weet ik wel hoe laat het is.
Na 3 happen:
"Het is echt lekker!"
Na 6 happen: "Nee, dit is écht heel lekker!", (alsof iemand hem tegenspreekt..) en na het leegschrapen van het soepbord: "Heb je wel opgeschreven hoe je het gemaakt hebt, want ik wil dit nog een keer eten!"
Ik zei het al, niet zomaar soep.
De dag voor ik deze soep maakte produceerde ik een rare roerbakprut met garnalen, tempeh en tomaat, die in de pan zurig en bedorven rook en op het bord naar niks smaakte. Maar gelukkig volgt er op zo'n debacle dus meestal, gelukkig, snel een geïnspireerd succesje.
Waarom was deze soep zo geweldig lekker? Omdat hij de donkere, fluwelige aardsheid van zwarte bonen combineert met het lichte, gouden knappertje van verse, geroosterde maïs. Omdat hij de kracht heeft van echte kippenbouillon en de bevrediging van flinke stukken mals kippenvlees. Omdat je eerst de warme kruidigheid proeft van komijn, koriander en chili, en dan de frisse citrus-achtige tonen van verse munt en limoen.
Toen ik de bouillon met de bonen gepureerd had vond ik de soep iets te dun, daarom liet ik een paar eetlepels grof gemalen maïsmeel meekoken. Behalve binding geeft dit ook nog een extra maïssmaak.
Maak deze soep, nu er nog verse maïs in de winkel ligt! Je krijgt geen spijt.
Zwarte bonensoep met kip en maïs
1 grote ui, gesnipperd
2 stengels bleekselderij, klein gesneden
2 tenen knoflook, gesnipperd
2 rijpe tomaten, in blokjes
handje peterseliestengels, klein gesneden
2 kippenbouten, gehalveerd
750 ml water
1 theeelepel gemalen koriander
1 theelepel gemalen komjin
1 theelepel oregano
1 eetlepel gerookte paprikapoeder
1 theelepel chilivlokken
1 blik zwarte bonen, uitgelekt en afgespoeld
2 tot 3 eetlepels grof maïsmeel (polenta)
2 verse maïskolven
verse munt
limoensap
olijfolie
zout, peper
2 eetlepels yoghurt
1 eetlepel melk
snufje gemalen komijn
Fruit de ui, bleekselderij en knoflook in een scheut olijfolie in een flinke pan. Voeg na 5 minuten de tomaat toe en bak deze even mee. Doe de kip in de pan, de kruiden en specerijen, en voeg 800 ml water toe. Breng aan de kook en laat ca. 40 minuten zachtjes koken. Neem de kip uit de pan en laat afkoelen. Doe de bonen bij de soep en kook 5 minuten mee. Pureer dan de soep. Voeg het maïsmeel toe (goed roeren anders krijg je klontjes) en bind zo de soep.
Smeer de maïskolven in met een beetje olie en rooster ze op een grillpan (of direct boven een gasvlam) tot de korrels zacht beginnen te worden en hier en daar beginnen te kleuren. Snijd de korrels van de kolven (dat gaat het best door de kolven rechtop in een diepe kom te zetten en met het mes van boven naar beneden te snijden, het spat nogal).
Als de kip is afgekoeld, verwijder je het vel dan haal je het vlees van de botten. Snij of scheur het in kleine, maar niet te kleine, stukjes. Doe de kip en de maïskorrels bij de soep.
Voeg nu wat kleingesneden munt toe en limoensap (ongeveer het sap van een halve limoen). Breng op smaak met zout en peper en eventueel meer chilivlokken als je het niet pittig genoeg vindt.
Roer de yoghurt los met de melk en roer er een snuf zout en een snuf gemalen komijn door. Garneer de soep met deze komijn-yoghurt, met verse blaadjes munt en chilivlokken.