17.3.09

Ik heb groente nodig!

Even tussen de Londen verslagen door: een recept voor gestoofde bleekselderij.

Gisteravond aten we een diner van ´hapjes´ uit Londen: venison pie, fantastische kazen van Neal´s Yard - heerlijk, maar vandaag had ik een overweldigende behoefte aan iets groens, warms en zachts.

Dit recept is losjes gebaseerd op de gestoofde selderij uit Molly Stevens´ All about braising.

Gestoofde bleekselderij
bijgerecht voor 4 personen

1 struik mooie, stevige bleekselderij
2 flinke sjalotten, gesnipperd
2 tenen knoflook, gesnipperd
een stukje winterpeen van 100 gram, in kleine blokjes
20 gram boter
1 eetlepel olijfolie
een snuf gedroogde tijm
een scheutje droge sherry of witte wijn
250 ml. lichte kippenbouillon
zout en peper


Was de bleekselderij en snijd de stengels in drieën. Bewaar het ´hart´, het deel van het struikje dat eigenlijk alleen uit blaadjes bestaat.

Verhit de boter en olie in een braadpan met deksel. Bak hierin op laag vuur de wortel, sjalot en knoflook, met de tijm, tot ze glazig worden (een minuut of 10). Leg de stukken bleekselderij er bovenop. Bestrooi met zout en peper. Sprenkel de wijn of sherry erover, en giet de bouillon erbij. Doe het deksel op de pan en stoof op zo laag mogelijk vuur tot de bleekselderij heel zacht is (ongeveer een uur). Neem het deksel van de pan, draai het vuur hoog en laat het kookvocht bijna helemaal inkoken. Snij intussen het selderij hart fijn en doe dit erbij. Schep om en bak nog een paar minuten (er moet wel wat kookvocht overblijven, het mag niet te droog worden).Serveer zo, als bijgerecht bij vlees, kip of vis. Of doe de selderij over in een ovenschaal, bedek met broodkruim en Gruyere, en laat in de oven een kwartiertje gratineren. Dat laatste doe ik denk ik morgen met de restjes - vanavond eten we de bleekselderij als bijgerecht bij het laatste stukje van de venison pie.

No comments: