12.9.08

Het China project


Eén van de dingen waar ik het dinsdag met Alice aka kattebelletje over had, was hoe de Chinese (en de Koreaanse - Vietnamese - Japanse - Maleisische - etc) keuken me wezensvreemd is. Ik heb daar geloof ik al eens eerder over geschreven, omdat het me fascineert hoe de ene kookstijl je veel meer aan het hart ligt dan de andere - en in mijn geval heeft het niet zoveel te maken met ´waar je mee bent opgegroeid´, want in mijn jeugd at ik net zo weinig paella en lasagna als bibimbap of mapo dofu. Gaat het echt alleen om de ingredienten, of toch ook om de technieken en de manier van eten?

Andere ´vreemde´ keukens zijn me veel vertrouwder. Als ik Claudia Roden´s Book of Middle Eastern Food lees dan voel ik me thuis, het is net alsof ik die gerechten al mijn hele leven ken en zelfs gemaakt heb. Recepten als haar Shula Kalambar (linzen met spinazie, subtiel op smaak gebracht met knoflook, komijn en korianderzaad, met flink veel boter om het een zalvend zachte substantie te geven) of Mefarka (gehakt met roerei en tuinbonen, geurend naar kruidnagel, tijm en kaneel, geserveerd op kamertemperatuur) - ze klinken intrigerend, maar niet raar. Toen ik ze één keer klaarmaakte hadden ze zich in mijn kookbewustzijn vastgezet. Ik had het gevoel dat ik wist hoe ze moesten smaken, alsof ergens in mijn hoofd de geur en smaak van de ideale mefarka bestond, waar ik alle volgende mefarka´s aan kon spiegelen. En dat is toch echt gek, voor een gerecht van koud ei met vlees en bonen en kruidnagel.

Met de Oosterse keuken heb ik dat dus niet. En jarenlang heb ik ook gezegd: "Ik waag me er niet aan" - er waren altijd nog zoveel andere dingen te ontdekken en uit te proberen, en het Verre oosten stond ergens helemaal onderaan mijn lijstje met keukenverlangens. Maar het begint nu te komen, misschien als logische stap in mijn culinaire ontwikkeling, misschien uit zucht naar vernieuwing en spannende smaken.Vandaag deed ik een poging om zonder boek of recept iets chinezigs op tafel te zetten. Twee nieuwe dingen gebruikt: Sichuan ingemaakte groente (dat eruit ziet als iets wat uit Sigourney Weaver ontsnapte in Alien) en de beste toko-aankoop van dinsdag: zoete bonensaus. Dat spul is geweldig.. ik dacht dat ik verslaafd was aan hopisinsaus, maar Alice had helemaal gelijk, dit is véél lekkerder. Zout, zoet, met een diepe en complexe smaak. Ik heb zin om het overal door te gooien, van sudderlapjes tot tomatensaus: ik kan me bijna niet voorstellen dat het ergens niet lekker bij zou ijn.

Wat er verder in ging: varkensvlees, knoflook, lente-ui, rode paprika, Shaosing wijn. Het resultaat was lekker - maar niet geweldig. Volgens Dennis ben ik te streng voor mezelf, en misschien heeft hij gelijk, maar eigenlijk denk ik dat ik eerst nog een tijdje gewetensvol uit boeken moet koken voor ik mezelf kan vertrouwen met het uit de mouw schudden van een Chinees gerecht...

6 comments:

Anonymous said...

Ik denk dat veel van die ingemaakte/gefermenteerde groenten/dingen toch vaak een beetje moeilijk zijn als je er niet aan gewend bent. Ik zou het niet aanraden daarmee te beginnen, als je je eerste schreden op het chinese kookpad zet. En al helemaal niet zonder recept, want waar moet je naartoe werken?

Probeer de Mapo Tofu, of Kip Kung Pao. Of nog makkelijker gestoomde zalm met zwarte boontjes. Geheid een succes. Ik ben geloof ik nog nooit iemand tegengekomen die niet van zwarte boontjes houdt.

Klary Koopmans said...

oh, maar ik vond de gefermenteerde groente wel heel lekker! Dus dat was het probleem niet... maar ik ben het met je eens dat ik nog niet toe ben aan Chinees koken zonder recept... dat was een beetje overmoedig!

kattebelletje said...

Wat leuk dat je de zoete bonensaus zo lekker vindt (die is natuurlijk ook lekker!)
Binnenkort maar eens een kookworkshopje doen dan?

Anonymous said...

Het boek van Pay Uun Hiu van de Volkskrant (zie website uitgeverij de Geus) is echt een super kennismaking met de Chinese keuken, echt een heel leuk boek dat je heel veel over Chinese recepten leert, en het is nog een leuk leesboek ook.

Anonymous said...

Hi there, nice to find your blog and seeing you are trying these chinese ingredients that we commonly used, I recenly just posted a recipe using the chinese preserved radish. I am Chinese married to a Dutch : )

Anonymous said...

Hoi,

je hebt een hele leuke blog. ik heb trouwens nog wel een hele lekkere recept voor je voor die gefermenteerde groente uit blik. Je moet trouwens die uitspoelen en een nacht in koud water laten, de volgende dag in reepjes snijden, net als een kipfiletje en een geraspte wortel. Alles samen bakken in een wok met peper,zout,vetsin, beetje suiker en sesamolie en serveren met rijst...

groetjes Monica