7.9.08

Eten voor Emma: gehaktballetjes



Gehaktballetjes
Voor 3 personen:
ca. 450 gram rundergehakt
2 eieren
2 eetlepels paneermeel
1 eetlepel ketchup
peper, zout, versgemalen nootmuskaat
1 teen knoflook, uitgeperst
een beetje olie om te bakken

voor het pindasausje:
1 eetlepel pindakaas
1 eetlepel tahin (sesampasta)
1 eetlepel sesamolie
2 eetlepels zoete ketjap
sap van een halve citroen
1 eetlepel sambal (of meer/minder naar smaak)


Meng alle ingrediƫnten voor het sausje door elkaar en doe er zoveel water bij (een eetlepel of 2) tot je een dunne, gladde saus hebt.


Meng het gehakt met het ei, paneermeel, knoflook, peper, zout en nootmuskaat. Vorm er balletjes ter grootte van een golfbal van. Bak de balletjes in een klein beetje olie rondom bruin en gaar (in ca. 8 minuten). Doe een klein beetje water in de pan en roer de aanbaksels los.

Variaties
Dit zijn basisballetjes, natuurlijk kun je alle mogelijke smaakmakers aan het gehakt toevoegen: verse of gedroogde kruiden, fijngesneden uitjes, pijnboompitten, chilisaus in plaats van ketjap, parmezaanse kaas...


Ik bakte ze vandaag in een heel klein beetje olie (gebruik dan wel een pan met goede anti-aanbaklaag), je kunt ze ook in ruim boter bakken voor een heerlijke jus. In plaats van emt water kun je het bakvocht afblussen met wijn, water vermengd met een klein beetje balsamico azijn voor een zoetzure smaak, of zelfs bier als je dat toevallig hebt staan. Als je wilt kun je de ballen groter maken, maar ik hou van kleine balletjes omdat je dan verhoudingsgewijs meer van het knapperige, goudbruine korstje hebt.

No comments: