Ik sta in de rij bij de groentekraam op de markt, met een zakje sla en een paar sjalotjes en een tros bananen. Het plan voor het diner: restjes verwerkt in een frittata, en de rest van de restjes verwerkt in een salade. Weinig inspiratie dus, beetje jammer voor Rolf die vanavond een hapje komt mee-eten. De vrouw voor me rekent een paar zoete aardappels af en als een bliksemflits zie ik: zoete aardappelsoep. Warm, zacht, romig, troostrijk, en het perfecte liaison tussen omelet en sla.
Soep van zoete aardappelvoorgerecht voor 4-5 personen
1 zoete aardappel van ca. 350 gram, geschild en in blokjes
het wit en lichtgroen van een dunne prei, in ringen
een flinke teen knoflook, gesnipperd
1 eetlepel olijfolie
500 ml lichte kippebouillon
peper, versgeraspte nootmuskaat
75 ml. slagroom
1 eetlepel ketchup
2eetlepels bourbon barbecuesaus, bijvoorbeeld
dezeeen paar druppels balsamicoazijn
gesneden koriander, om te garneren
Verhit de olie op laag vuur en bak hierin de prei en knoflook glazig (niet bruin laten worden). De aardappel en bouillon erbij doen, deksel opd e pan en in ca. 30 minuten de aardappel en prei gaar laten worden.
Pureer met de staafmixer en breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat. Doe de ketchup, barbecuesaus en azijn erbij en warm nog even door.
Proef op zout en serveer in kleine kommen, gegarneerd met verse koriander.
Ik: "Ja, dit is nou de categorie mee-eten".
Rolf, genietend zijn soep oplepelend: "Nou, dit zou je toch zo in een restaurant kunnen krijgen, en dan zou je blij zijn!"
No comments:
Post a Comment