23.1.08

Feesteten voor Peter, de Foto's


zalmrillettes


crespelle met radicchio en portobella's


varkenshaasmedaillons, gestoofde sjalotjes in cognacsaus, doperwtenpuree met munt


links: mislukte maplecustard, rechts: min of meer mislukte chocoladepudding met kastanjeroom


en er zijn altijd mensen die zich van gelukt of niet gelukt niks aantrekken, maar die gewoon alles opeten wat je ze voorzet.

Het succes van de avond waren de crespelle - die eigenlijk fazzoletti waren - gevulde pannekoekjes, opgevouwen in de vorm van een zakdoekje. Marcella Hazan geeft in haar Italiaanse kookbijbel een aantal recepten voor fazzoletti, die als substituut voor de pastagang gegeten kunnen worden. In een meer-gangenmenu is het mooie van fazzoletti dat ze niet overgoten worden met een machtige bechamelsaus en dus een stuk lichter zijn. Marcella zegt, streng als altijd, dat je de opgevouwen pannekoekjes met de open kant naar beneden in de ovenschaal moet leggen. Ik leg ze andersom, want ik vind het juist lekker dat de dunne bovenkant krokant bakt in de hete oven.

Fazzoletti met radicchio en portobella
Voorgerecht voor 4, hoofdgerecht voor 2 personen

8 flinterdunne pannekoekjes van ca. 20 c. doorsnee
1 kleine bol radicchio, in reepjes gesneden
2 grote portobella paddestoelen, in stukjes gesneden
klein scheutje olie
1 kleine ui, gesnipperd
1 grote teen knoflook, gesnipperd
1 eetlepel fijngehakte verse rozemarijn
15 gram boter
scheut rode wijn, of marsala
1 eetlepel balsamicoazijn vermengd met 1 eetlepel goede olijfolie
2 handjes geraspte parmezaanse kaas
extra boter
wat geschaafde parmezaanse kaas voor de garnering

verhit een klein scheutje olie in een koekepan. Bak hierin op hoog vuur de paddestoelen tot ze hun vocht beginnen te verliezen (ca. 7 minuten). Zet dan het vuur lager, voeg de 15 gram boter toe en de ui en knoflook en rozemarijn. Op laag vuur zachtjes bakken tot de ui zacht is. Afblussen met een scheut wijn, peper en zout toevoegen en dan de helft van de fijngesneden radicchio erbij. Op laag vuur even omscheppen tot de radicchio geslonken is. Niet te lang bakken. Een handje parmezaan erdoor roeren.

Smeer een ovenschaal in met boter. Verdeel de vulling in 8 delen. Schep steeds een lepel vulling op een pannekoekje en vouw in vieren.Zet de gevulde pannekoekjes in de ovenschaal met de open kant naar boven. Bestrooi met de rest van de gerapste kaas en verdeel er ruim klontjes boter overheen. Zet ca. 15 minuten in een oven van 180 C, en het is lekker om de schaal daarna nog even kort onder de grill te zetten zodat de bovenkant van de pannekoekjes bruin en knapperig bakken.

Hussel vlak voor het serveren de overgebleven radicchio om met de balsamico/oliedressing. Schep 2 pannekoekjes op elk bord en verdeel de radicchio salade erover, en garneer met wat krullen parmezaan.

1 comment:

petersteenkamer said...

Lieve Klary,
Wat leuk om hier een verslag te lezen van een avond waar ik zelf de feest/hoofdgast was! En wat was het allemaal lekker. Tjeempie wat ben je streng op het gebied van eten over wat wel of niet helemaal lukt! En wat schrijf je goed. En dan kun je OOK nog onwijs goed fotograferen! Ik vond het heel fijn om wat later in de tijd nog eens terug te lezen wat ik allemaal precies heb gegeten. Ik dacht terug aan deze avond, de gezelligheid en het culinaire genoegen dat ik heb mogen beleven!
liefs Peter