27.3.10

Gehaktballetjes in satésaus

satay meatballs

Een goede pindasaus heeft die eigenschap waar in het Engels zo´n mooi woord voor is, moreish: ik eet er altijd veel meer van dan goed voor me is, gewoon omdat ik er niet mee kan stoppen. Meerige saus. Romig, zacht in je mond maar met de verrassing van chili.

De balletjes zelf zijn overigens helemaal niet pittig, maar fris en geurig door knoflook en gember. Die combinatie maakt dit zo lekker: malse, milde balletjes in een saus die je net zo pikant kunt maken als je zelf wilt.
Ik gebruik sambal djeroek voor de saus, een pittige sambal met een citroensmaakje. Maar neem gewoon een sambal die je lekker vindt - sambal badjak is ook heel geschikt.

Ik bak de balletjes in de oven voor ik ze bij de saus doe, in plaats van in de koekenpan. Je krijgt zo mooie, gladde balletjes, en bovendien loopt er een massa vet uit - niet zo´n slecht idee aangezien je ze vervolgens weer in een saus vol pinda en kokosmelk legt..

meatball stuff

baked meatballs

Gehaktballetjes in satésaus
hoofdgerecht voor 2 tot 3 personen

300 gram half om half gehakt
1 teen knoflook geperst
1 theelepel verse gember geraspt
1/2 theelepel gemalen korianderzaad
zout
2 eetlepels ketchup

voor de saus:
1 sjalotje, gesnipperd
scheutje zonnebloemolie
2 eetlepels pindakaas
1 eetlepelzoet ketjap manis
1 eetlepel goede sambal ( bv. sambal djeroek)
50 gram santen
200 ml water
zout

Verwarm de oven voor op 200 C.
Meng het gehakt met de knoflook, gember, korianderzaad, ketchup en zout. Rol er balletjes van ter grootte van een stuiter en leg deze op een stuk bakpapier in een ovenschaal. Bak ze 10 minuten in de oven. Al dat vet wat er uit loopt, dat hoef je dus niet op te eten.

Maak intussen de saus: Bak het sjalotje een paar minuten in de olie. Bak de sambal een minuutje mee. Doe de ketjap en pindakaas erbij. Goed roeren. Doe dan het water en de santen erbij en laat een paar minuten zachtjes pruttelen, tot je een mooie gladde saus hebt. Proef, misschien moet er wat zout bij of meer sambal.

Schep de balletjes uit het bakvet en doe ze in de pan met de saus. Warm alles samen nog even door (en tot hier kun je ze ook heel goed een dag van tevoren maken. Doe bij het opwarmen een klein scheutje water bij de saus).

Wij aten ze met rijst en gebakken uitjes en spinazie en gekookt ei (ei en pittige pindasaus.. een geweldig culinair huwelijk).


satay meatballs

2 comments:

Saskia said...

Ziet er echt lekker uit! Goed idee trouwens om balletjes in de oven te bakken, ga ik zeker eens proberen!

Rien@rienbazen.nl said...

Nog iets toevoegen wat de samaak helemaal afmaakt: een schepje tamarinde, wel even proeven het is snel teveel.