23.3.10

Voor de thuisblijvers

cabbage pancakes

Dennis ging naar De Pizzeria (ik was er vorige week al 2 keer, en tóch was ik jaloers dat hij alweer ging, maar daarover later meer). Wat zal ik maken voor mezelf aan het eind van een lange werkdag? Er ligt een halve Chinese kool in de koelkast. Koolpannenkoekjes. Dit was de inspiratie.

Dit is lekkerder dan het klinkt en misschien ook dan hoe het eruit ziet. De pannenkoekjes zijn stevig, met een mooi bruin korstje, maar de groente binnenin is maar kort gebakken en blijft dus fris en knapperig. Ze zijn neutraal van smaak, dus experimenteer met de garnering - ik dacht aan pijnboompitten, granaatappelsiroop en verse munt, of blokjes buffelmozzarella en misschien een schepje van dit, fijngehakte gerookte amandelen en eendeconfit, of gerookte zalm en mosterdmayonaise. Ik denk maar hardop en misschien werkt dat niet allemaal.. maar de combi met sesam, pittige chilisaus en geurige basilicum was in ieder geval geweldig.

cabbage pancakes

Kool pannenkoekjes
voor ca. 9 stuks

100 gram Chinese kool, heel fijn gesneden
3 lente-uitjes, in ringetjes
1 sjalotje, gesnipperd
100 gram bloem
2 eieren, losgeklopt
een scheutje Japanse sojasaus
een flinke snuf zout
vers gemalen zwarte peper
olie om te bakken

om te serveren:
geroosterd sesamzaad
sesamolie
sriracha of andere chilisaus
verse basilicum

Meng in een grote kom de kool, lente-ui en sjalotjes met het zout en de peper. Meng de bloem erdoor en vervolgens de eieren en de sojasaus. Goed roeren, je krijgt een dik mengsel.

Verhit een klein beetje olie in een koekenpan. Schep er eetlepels van het beslag in en druk de bergjes plat met een spatel. Bak ze 2 minuten, keer ze om en druk ze nog wat platter met de spatel. Bak nog 2 minuten of tot ze goudbruin en gaar zijn.

Schep ze op een bord (bij voorkeur een bord dat rust op een pannetje kokend water, zodat ze warm blijven) en bak de rest van het beslag. Besprenkel de pannenkoekjes met sesamolie, bestrooi met sesamzaad, knijp er wat sriracha over en garneer met basilicum. Eet meteen - ze worden beduidend minder lekker als ze afkoelen.

No comments: