21.6.11

Tempeh, maar weer eens.
Een simpele manier om tempeh klaar te maken. Het lijkt een beetje op deze, maar hier gaan ze niet in een marinade, maar worden de smaakmakers pas na het bakken toegevoegd.
Je krijgt een soort knapperige, pittige croutons, die je op allerlei manieren kunt gebruiken. Ik strooide ze over een salade van veldsla en witlof die was aangemaakt met avocadodressing (avocado gepureerd met wat zure room, olijfolie, citroensap, zout en peper). Heerlijk contrast van de romige dressing en de tempeh.
Een andere keer: wortel in reepjes, zachtjes gebakken tot deze zacht en goudbruin is. Het vuur hoger zetten en een bos in stukjes gesneden paksoy erbij, even bakken tot deze begint te slinken. Scheut witte wijn of sherry erbij, peper en zout, even uit laten dampen. Een beetje af laten koelen en serveren als lauwwarme salade met diezelfde tempeh croutons.
En toen, de beste: op een zacht roerei met bieslook en gegrillde paprikareepjes.

Pittige gebakken tempeh, multi-inzetbaar
voor 2 personen

150 gram tempeh, in kleine blokjes
1 eetlepel neutrale olie
1 eetlepel fijngesneden chipotle in adobo
1 eetlepel sinaasappelsap
1 eetlepel balsamicoazijn
peper, zout

Meng de chipotle, sinaasappelsap, azijn, zout en peper in een kommetje door elkaar.
Verhit de olie op middelhoog vuur in een koekenpan, bij voorkeur met anti-aanbaklaag. Bak hierin de tempeh al omscheppend goudbruin, pas op dat het niet aanbrandt.
Voeg het chipotle mengsel toe en bak, al roerend, tot al het vocht verdwenen is en de tempeh weer droogbakt.

5 comments:

ReinoutS said...

Maar waar koop je chipotle?

Klary said...

ik koop mijn chipotle in adobe bij Toko Tjin in Amsterdam. Ik weet dat het een lastig verkrjgbaar ingredient is. Vervang het hier eventueel door een combi van gerookte paprikapoeder voor de rooksmaak, chilipoeder voor de pittigheid, tomatenketchup en zijn voor zoetzure smeuiigheid.

klary said...

azijn, geen zijn. sorry.

tertia said...

De cipotle in adobo is wel belachelijk lekker. De moeite waard om voor om te fietsen/trammen/rijden.

En wat een leuke tempehrecepten zijn dit. Zelfs met het roerei ziet er prachtig uit, terwijl ik toch een ontzettende roereipurist ben.

Klary said...

haha, een roerei-purist, wat is dat?
Ik zal trouwens eens gaan experimenteren met een chipotle in adobe substituut, want ik weet dat het voor veel mensen moeilijk te krijgen is.