13.5.10

Glorieus Graan: Gierst



'Gierst', dat klinkt niet echt lekker. Het klinkt een beetje naar stoffige tweedehands kledingwinkels die ruiken naar een mengsel van zweet en patchouli. Naar sokken in sandalen, Yogi thee, klef hard brood en seitan hamburgers. Of, erger nog, naar veevoer en vogelzaad. Gierst klinkt, kortom, naar alle vooroordelen die er zijn over gezond vegetarisch eten.

Arme gierst.

Ik ben van plan de komende tijd nog veel meer granen uit te proberen, maar of iets lekker is, dat blijft natuurlijk afwachten. (En tijdje geleden kookte ik voor het eerst een pan black eyed peas. Nu hou ik van alle bonen, en ik wil dan ook nog steeds niet deze peulvruchten de schuld geven en best aannemen dat ik ergens in het kookproces iets verkeerd heb gedaan, maar hoe dan ook, ze waren niet te eten. Dat zal ik niet snel nog een keer proberen, maar als iemand me wil uitnodigen voor een pannetje wél lekkere black eyed peas, hou ik me aanbevolen).

Maar deze gierst? Dat was een geweldige ontdekking. Niet alleen een curiositeit, maar echt iets om veel vaker te eten.

Hoe smaakt het dan, zul je willen vragen. Dat is nou juist het leuke. Het smaakt naar niks wat je kent. Het smaakt granig, beetje noot-achtig, met een licht knapperige beet. Maar datzelfde zou je van quinoa kunnen zeggen, en dat smaakt toch echt heel anders.

Gierst smaakt naar gierst, en dat is goed genoeg.



Gierst en quinoa pilaf met pompoen, paddestoelen en halloumi
bijgerecht voor 4 personen

héél losjes gebaseerd op een recept uit Rebecca Wood´s The Splendid Grain (eigenlijk alleen het idee om gierst en quinoa te combineren). In plaats van zwarte quinoa kun je natuurlijk gewone quinoa gebruiken, ziet er alleen iets minder mooi uit. En bij totaal gebrek aan quinoa maak je deze pilaf gewoon alleen met gierst.
Als je geen oregano hebt gebruik dan tijm of rozemarijn. Neem wel een vers kruid voor dit gerecht en niet gedroogd.



100 gram gierst
50 gram (zwarte) quinoa
300 ml. lichte kippen- of groente bouillon
1/2 flessehalspompoen, geschild en in blokjes
1/2 theelepel chilivlokken
250 gram kastanje champignons, gehalveerd
1/2 pakje halloumi, in kleine blokjes
verse oregano
olijfolie
2 eetlepels citroensap
peper, zout

Verhit de oven voor op 200 C. Schep de pompoen om met 2 eetlepels fijngehakte verse oregano, een scheutje olie, wat zout en de chilivlokken. Rooster 15 minuten in de oven.

Prepareer intussen de granen: Spoel de quinoa af onder koud stromend water. Laat in een zeef uitlekken.
Verhit een koekenpan op midelhoog vuur. Rooster hierin de gierst gedurende 4 minuten, of tot je de eerste granen hoort 'poppen'. Giet het graan in een kom en doe er ruim koud water bij. Wrijf de korrels een paar seconden tussen je handpalmen. Spoel het graan af onder koud stromen water en laat uitlekken in een zeef.

Bak de champignons in een zware koekenpan zonder toegevoegd vet op middelhoog vuur zo'n 15 minuten, tot ze donkerbruin zijn en het meeste vocht eruit verdampt is.
Zet geroosterde pompoen en gebakken champignons apart.

Doe de gierst samen met de bouillon, een beetje zout en een beetje peper, in een pan met deksel. Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken. Doe de quinoa erbij en laat nog 10 minuten zachtjes koken. (Als al het vocht al is opgenomen, klein scheutje water erbij doen om te zorgen dat het niet aanbrandt). Roer voorzichtig de pompoen en champignons erdoor en laat nog 5 minuten op laag vuur doorwarmen.

Bak intussen de halloumi in een klein beetje olie goudbruin.

Roer het citroensap door de pilaf. Schep de pilaf in een schaal en garneer met de halloumi.

2 comments:

Saskia said...

Moet ik ook eens proberen, want zowel quinoa als gierst mogen blijkbaar voor een glutenvrij dieet!

Anonymous said...

uPrachtige fotos en wat een (H)eerlijk simpel gerecht. Ik ga ook voor de gierst. Onthoud dat gierst "kiezelzuur" bevat. Massa's ervan, super goed voor een gezonde huid en alleen gierst loopt er van over. Gierst is ook nog een supergoede vitamine B6 bron. Dus als je weinig aardappels of brood eet zit je met 200 gr gierst al op 100% ADH voor vitamine B6. Leuke site !
Groetjes Bart.