8.12.09

Hoera voor de KweeVan een collega kreeg ik, uit de tuin van haar ouders, een grote zak kweeperen. Het waren exemplaren die niet snel een schoonheidsprijs zouden winnen - er waren nogal wat butsjes en bruine plekjes - maar ze waren wel prachtig rijp: met hun bedwelmende geur parfumeerden ze eerst de garderobe op ons bureau, en vervolgens mijn keuken. Erbij zat ook het meest aandoenlijk kleine kweepeertje dat ik ooit zag, bedekt met het voor rijpe kweeperen karakteristieke grijze vachtje:Inmiddels heb ik heel wat methodes uitgeprobeerd om kweeperen klaar te maken, maar mijn huidige favoriet is het pocheer recept van David Lebovitz: de stukken fruit blijven mooi intact terwijl ze toch smeltend zacht worden, en bijkomend voordeel is dat je een flinke hoeveelheid pocheervocht hebt - om cocktails mee te maken, om door de joghurt te doen, of om stiekem gewoon zo op te drinken.Mijn grote bak gepocheerde kweeperen betekent een droomontbijt voor de komende dagen, maar ik had ook zin om er nog iets anders mee te doen. Ik moest terugdenken aan de geweldige combinatie van Dennis´ verjaardagsdessert van dit jaar: basbousa, kweeperen en mascarpone ijs - en bedacht dat een griesmeelcake met de kweeperen erin mee gebakken misschien ook wel heel lekker zou zijn. En dat is het.Basbousa met kweeperen
150 ml. yoghurt
125 gram boter
125 gram suiker
50 gram amandelen
175 gram fijne griesmeel
1 theelepel bakpoeder
een snuf zout
een snuf gemalen kardamom
gepocheerde kweeperen, in plakjes en kweepeer pocheervocht (ca. 150 ml)
een ronde bakvorm van 20 centimeter doorsnee, bekleed met bakpapier

Verhit de oven voor op 190 C.
Stamp de amandelen fijn in een vijzel (of maal in de keukenmachine, maar het is lekker als ze niet te fijn gemalen zijn).
Smelt de boter in een klein pannetje. Meng in een beslagkom de yoghurt met de suiker. Doe de griesmeel, bakpoeder, zout en kardamom erbij, en de gesmolten boter. Goed mengen. Schep het beslag in de bakvorm en arrangeer de plakjes kweepeer er bovenop. Bak ca. 35 minuten, tot de bovenkant lichtbruin is.

Neem de cake uit de oven en giet het kweepeer pocheervocht er overheen. Af laten koelen en uit de vorm nemen. Je kunt eventueel nog meer pocheervocht erover heen gieten, de cake lijkt eindeloos veel van de siroop te kunnen opnemen - het gebak wordt dan steeds minder cake-achtig en steeds meer een soort pudding. Ook heerlijk!!

4 comments:

Pille said...

Have actually got a large pot of poached quinces, going to make tarte tatin tonight.
However, this sounds lovely, too. What's 'griesmeel' (flour, yes, but which one?).
I think I understood the rest (Danish, English and a bit of German can take you actually quite far :)

Klary Koopmans said...

It's semolina! if you google recipes for semolina yoghurt cake, or basbousa with yoghurt, you'll get there ;)
My recipe (minus the quice)comes from Claudia Roden's Book of Middle Eastern food.

racheld said...

I knew you'd have quinces soon!!

it's been several years since you posted it, but your glowing picture of the trifle bowl filled with the lovely jewelly fruit and the creme anglaise remains in my eye-memory of one of the loveliest food-photos I've ever seen.

I wish I knew a word for that particular rich shade of orangey goldy reddish quince color.

Bianca said...

Geen commentaar maar een vraag. In de periode (drie jaar lang) dat ik in Egypte woonde ben ik verslingerd geraakt aan guave's. Lekker en supergezond! Mijn eerste kweepeer at ik in Turkije, waar ze "ayva's" heten. Een kleine vergissing is dan snel gemaakt...
Zo leerde ik dat kweeperen en guave's twee verschillende fruitsoorten zijn. Kun jij me het verschil tussen beiden uitleggen? En in welke periode van het jaar mag ik me verheugen op een echte guave?
Dank!