8.5.08

Hapje


Gisteren maakte ik uit de losse pols een walnotensaus voor bij gebakken zeebaars (een succes, hoewel ik als terzijde toch even iets wil opmerken over het Hele Vis Syndroom. Ik begrijp hele vissen niet. Ja, als je een hele vis koopt, kun je zien hoe vers ´ie is, iets wat bij een filet of moot onmogelijk is - hoe lang ligt dat stukje daar al? - maar een hele vis op je bord, nee, ik begrijp er niks van. Waarom zou je elk hapje willen inspecteren voor je het in je mond stopt? Niet dat het zin heeft want zonder uitzondering zijn er altijd een paar happen waarbij een graat mee naar binnen gaat. Zie die hap dan maar eens elegant weer naar buiten te werken. Je moet zo langzaam en bedachtzaam eten, dat de bijgerechten koud zijn voor je aan ze toe bent. Nee. het is stoer en mooi, zo´n hele vis, maar ik wil gewoon een mooie filet als hapklare brok op m ijn bord. Niet culi verantwoord, maar wat maakt het uit?)

Goed. De zeebaars met walnotensaus was dus heerlijk, zij het moeizaam, eten. Na het afruimen zag ik een restje van de saus op het aanrecht staan en ging daar nog even mee experimenteren. Zo kwam het dat ik als toetje 4 borrelhapjes/amuses naar binnen heb gewerkt. Heel, heel geslaagd en een serieuze kandidaat voor de volgende eetclub bijeenkomst.

Walnotensaus
50 gram walnoten
flinke snuf zout
1 klein teentje knoflook
2 eetlepels walnotenolie
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels water

Wrijf de walnoten fijn in de vijzel. Doe de knoflook en eht zout erbij en stamp tot je een soort walnoten-knoflookpasta hebt. Roer de olies erdoor en tenslotte wat water tot je een romige saus hebt. De saus blijft niet mooi gebonden, dus vlak voor gebruik weer even goed doorroeren.

Voor de hapjes:
baby komkommers (grote kan ook, neem ze dan wel zo dun mogelijk zodat je mooie kleine plakjes krijgt) in plakken
zachte geitenkaas
chilivlokken
verse dille

Besmeer elk plakje komkommer met wat geitenkaas, lepel er de walnotensaus bovenop. Bestrooi met wat chilivlokken en tenslotte met verse dille.
NB: de chilivlokken zijn optioneel, de dille is dat niet. Het kruid is hier meer dan alleen leuke garnering: dille heeft een speciale affiniteit met zowel walnoot als komkommer, en samen wordt dit echt een geweldige smaaksensatie. Geloof en vertrouw me!

1 comment:

Kok Robin said...

Een vis is gewoon smakelijker als je 'm in zijn geheel klaarmaakt. Die huid heeft een functie. Smaak en vocht blijft beter in de vis.

Maar ja, ik weet ook niet beter. Zeebaars, forel, dorade, ik heb ze nog nooit als filetje klaargemaakt. Als ik dan een filetje eet, elders, dan zitten er vaak ook graten in hoor. Alleen heb je dan geen idee meer waar ze te verwachten. Dat vind ik ook het voordeel van een hele vis, dan heb je dat zelf in de hand.

http://www.flickr.com/photos/fotoosvanrobin/1233337729/