25.10.11

Groen om op te kauwen



Wat is het toch heerlijk als het weekend langer duurt dan 2 dagen. Gisteren had ik voor het eerst in ik-weet-niet-hoe-lang een maandag vrij, en hoera, het was niet alleen een lege dag, maar ook een echt mooie herfstdag waarop ik kon genieten van een lange wandeling door het Amsterdamse bos - een middag vol vallende blaadjes en gouden herfstzon. En van de gezellige beestenboel op de Geitenboerderij.



De overjarige geitenkaas van de Ridammerhoeve belandde die avond op een salade waar ik erg trots op was. Ik had, al wandelend, bedacht dat ik een salade wilde maken met geschaafde rauwe venkel, granaatappelpitjes en geitenkaas, maar toen ik bij de natuurwinkel verse hele boerenkoolbladeren zag liggen vergat ik mijn venkel acuut.



Het bereidingsproces van deze geroosterde kool is verwant aan de boerenkoolchips. Maar terwijl je voor die chips wil dat elk blaadje kool knisperig knapperig wordt, is dat voor deze salade niet nodig, en kun je dus de hele bups (ca. 400 gram boerenkool) op 1 bakplaat roosteren. Sommige blaadjes worden krokant, sommige krijgen lekkere bruine randjes, sommige worden alleen maar zacht, en alles bij elkaar krijg je een berg heerlijke, notige, een beetje taaiige, ontzettend smaakvolle boerenkool. Het zuur van de granaatappelsiroop, het zoet van de granaatappelpitjes, en het zout van de oude geitenkaas zijn er heerlijk bij.

n.b. een lezer maakte dit en vond het 'te droog'. Het moet zeker niet droog zijn, wees dus vooral royaal met de olijfolie die je erover giet, en masseer deze even goed in de blaadjes met je handen zodat echt alle boerenkoolkrullen een beetje olie krijgen.



Salade van geroosterde boerenkool
voor 2 - 4 personen

400 gram boerenkool (hele bladeren)
een flinke snuf zout
1 theelepel chilivlokken
olijfolie

een paar eetlepels geschaafde oude geiten- of schapenkaas
een paar eetlepels verse granaatappelpitjes
2 eetlepels granaatappelsiroop (Turkse winkel)
4 eetlepels zonnebloem- of pompoenpitten of een mengsel hiervan

Verhit de oven voor op 200 C.
Scheur de kool van de harde nerven, zodat je hapklare stukjes blad hebt. Was deze goed en droog ze dan zo goed mogelijk (bijvoorbeeld eerst in een sla centrifuge en daarna nog in een droge theedoek).
Leg de kool op een met bakpapier beklede bakplaat, strooi er zout en chilivlokken over en giet er ruim olijfolie over. Schep het even om, of beter nog, masseer de olie erin met je handen, zodat alle blaadjes met olie bedekt zijn.

Rooster 15 minuten in de oven, schep halverwege even om.

Rooster de zaden een paar minuten in een droge koekenpan.

Laat de boerenkool als deze klaar is even afkoelen en schep hem dan op een platte schaal. Giet de granaatappelsiroop erover en bestrooi met de zaden, granaatappelpitjes en geitenkaas.
Serveer lauwwarm, hoe meer de kool afkoelt, hoe taaiiger hij wordt.

5 comments:

Saskia said...

Ja dit recept komt net op tijd! Er zit morgen boerenkool in het groentenpakket en ik was al van plan om eens op jouw blog te komen piepen voor een receptje. In Belgiƫ is boerenkool immers helemaal niet zo'n veel voorkomende groente, ik kon wat extra inspiratie dus goed gebruiken!

Saskia said...

Ik heb dit gerecht gisteren meteen klaargemaakt, maar we waren er toch niet zo'n fan van... Een beetje te droog en te zout denk ik (dat zout was mijn fout natuurlijk). Jammer, want het zag er veelbelovend uit! Volgende keer toch maar eens een stamppot proberen :).

Klary Koopmans said...

Hoi Saskia, jammer dat het geen succes was! Als je het te droog vond denk ik dat je te weinig olie hebt gebruikt. Ik zal het in het recept aanpassen.

Nell said...

Weer wat geleerd vandaag, geroosterde boerenkool. Nooit gedacht dat dat kon, maar het ziet er smakelijk uit. Om een keer te proberen...

Anonymous said...

Alsjeblieft, genoeg van zoveel bedrog, ze zeggen alleen wat iedereen wil horen, velen doen alsof ze leraar zijn, maar zeer weinigen hebben echt kennis, en geloven niet meer dat ze gratis werken en betalen nadat ze resultaten hebben gezien, dit is totaal onjuist, ik kan getuigen van een heel aardige persoon die me heeft geholpen mijn man terug te krijgen, hij is een persoon die echt de gave heeft om te helpen, ik deel zijn contact zodat je het zelf kunt controleren, WhatsApp: +2349046229159
E-mail: dawnacuna314@gmail.com