14.7.11

Snijbiet frittata


Ik ben nog steeds veel vegetarisch aan het koken (hoewel er vorig weekend ook een heerlijke geroosterde kip op het menu stond, waarvan het karkas de volgende dag de basis werd voor de lekkerste, vetste, smaakvolste en alleronappetijtelijkst uitziende linzensoep die ik ooit gemaakt heb).

Deze snijbiet/zoete aardappel frittata was wél mooi, en qua smaak een toevalstreffer: er moest snel een gerechtje aan een menu worden toegevoegd, er lag een bosje snijbiet en een restje geitenkaas in de koelkast, zoete aardappel in het aardappel/uienmandje, nog 4 eieren in het eierdoosje.De zoetige aardappel combineert prachtig met de aardse, beetje gronderige en licht bittere smaak van de snijbiet. Omdat ik maar 4 eieren had is dit meer een 'groente die maar net door een paar eieren bij elkaar gehouden worden' omelet dan een echte frittata: gebruik gerust 1 of 2 eieren meer voor een wat substantieler resultaat.

We aten dit afgelopen weekend, aan de balkontafel, op een zonnige avond die nu heel ver weg en onbereikbaar lijkt. Zomer, waar ben je?
Snijbiet en zoete aardappel frittata
250 gram snijbiet, gewassen en kleingesneden
2 medium zoete aardappels, geschild en in blokjes
50 gram belegen geitenkaas, geraspt
1 teen knoflook, gesnipperd
4 eieren, losgeklopt
olijfolie
peper en zout

Stoof de snijbiet met aanhangend water in een flinke pan tot deze zacht en geslonken is. Laat uitlekken in een vergiet.
Bak de aardappelblokjes in een eetlepel olijfolie goudbruin en gaar. Blijf erbij, zoete aardappel verbrandt snel. Doe op het eind de knoflook erbij en bak die nog een minuutje mee.
Schep snijbiet, aardappel, geitenkaas en ruim peper en zout door de eieren. Verhit een eetlepel olie in een pan (bij voorkeur met anti-aanbaklaag, dat werkt voor omeletten en dergelijke toch het beste vind ik) en giet het ei-mengsel erin. Bak op matig vuur een minuut of 5, keer de omelet dan om (met behulp van een groot bord) en bak de andere kant nog een paar minuten.

Warm, op kamertemperatuur en koud even lekker.

2 comments:

Marian said...

Ziet er erg lekker uit! Ik zou niet op het idee komen om snijbiet met eieren te combineren, maar de fotootjes spreken voor zich, mmmm!

marijn said...

gedaan met snijbiet, gewone aardappel, dille, eieren en cottage cheese, ook superlekker, dank voor inspiratie