5.7.11

Het groene goud


In Japan at ik tuinbonen op een (voor mij) nieuwe manier: in hun geheel (dus ongedopt) gegrilld tot de buitenkant zwart geblakerd is, dan opengesneden zodat je de boontjes eruit kunt peuteren (best een gedoe met stokjes!), en die doop je dan in de sojasaus.

Later kwam ik dit recept voor doperwtjes tegen, hetzelfde idee. Zeker is dit de methode die het minste werk van de kok vraagt: je hoeft niet te doppen, en je hoeft ook minder bonen te kopen, omdat je ze meer gebruikt als snack dan als maaltijdcomponent. Met kapucijners werkt het vast ook.

Maar, dit alles is slechts een inleiding voor een recept waarbij je tuinbonen op de meest arbeidsintensieve manier behandelt: dubbelgedopt. Dat is even een werkje (psst shortcut: gebruik diepvriestuinbonen - verse is lekkerder, maar met dubbelgedopte diepvriesbonen wordt dit evengoed heerlijk), maar in een simpel gerecht als dit, waar de smaak van de tuinbonen echt de hoofdrol speelt, is het toch de moeite absoluut waard om alleen het zachte, malse binnenste van het boontje te proeven en niet het toch altijd een beetje bittere en taaie velletje.

Ik noem dit een 'korstloze quiche', maar er is geen reden waarom je dit mengsel van tuinbonen, kruidige dille en frisse ricotta niet in blader- of korstdeeg zou kunnen bakken. (Tenzij mijn reden jouw reden is: minder boter eten.) Het idee kwam van hier, maar ik gebruikte minder kaas, en geen knoflook - omdat ik vooral de subtiele smaak van de tuinbonen wilde laten stralen.
Tuinbonen en dille gaan goed samen, een klein beetje verse munt zou hierin ook lekker zijn (alweer: niet teveel, het mag niet overheersen).
Korstloze tuinbonenquiche
hoofdgerecht voor 2, voorgerecht voor 4

500 gram tuinbonen (gedopt gewicht)
150 gram ricotta
2 eieren
25 gr Parmezaanse kaas, geraspt
rasp van een halve citroen
1 eetlepel citroensap
3 eetlepels fijngehakte dille
1 sjalotje, heel fijn gesnipperd
ruim peper en zout
boter voor de springvorm

Verwarm de oven voor op 190 C. Beboter een springvorm van ca. 20 cm doorsnee (kleiner kan ook: hoe kleiner, hoe hoger de quiche wordt). Bekleed de bodem met bakpapier.
Kook een pan water en laat de tuinbonen hierin 1 minuut blancheren. Giet ze af, spoel ze af onder de koude kraan, en verwijder het taaie velletje.
Klop de ricotta los en meng de eieren, Parmezaan, citroenrasp en -sap, dille, sjalot en ruim peper en zout erdoor. Schep de tuinbonen erdoor en schep dit mengsel in de springvorm.

Bak ca 45 minuten of tot de quiche niet meer 'wiebelt'. Als de bovenkant dan nog erg bleekjes is kun je hem even onder de grill zetten.

Garneer met nog wat verse dille en serveer warm of op kamertemperatuur.

2 comments:

RozeMarijn/Annemieke said...

Quiche, frittata...? Ziet er zalig uit.

Marloes said...

Het was zalig, ik heb het vandaag gemaakt. Bedankt voor het recept!