14.4.10

Groente aan het eind van de wereld

IMG_1538

"Kom, ik neem je mee op een verrassingsuitje dit weekend."
"Waar gaan we naar toe?"
"Tis nauwelijks een verrassing hè, als ik je dat vertel?"
"Hm."
"Oké ik geef je een hint. We gaan groente eten aan het einde van de wereld!"

Nou ja, niet echt. Maar tik 'Kop van 't Land' in bij Google maps, en het lijkt er toch op dat de beschaving daar ophoudt. Het streetview mannetje komt er niet. Op zondag komt er ook geen bus, trouwens, en de weg loopt er zó het water in. Wat hadden wij daar dan te zoeken?

IMG_1524

Behalve groene dijkjes en blatende lammetjes?

Het lekkerste vegetarische diner óóit. En ik bedoel dus echt een diner. Lekker vegetarisch eten kan op allerlei manieren. Maar de manier van chef Ewout van Herberg de Kop van 't Land is er één die je niet vaak tegenkomt. Een 5 gangendiner (3,4 of 6 had ook gekund) waarvan elke gang gewoon een heerlijk smakend gerecht was, mooi gepresenteerd, met contrasterende structuren en opbouwend van lentefrisse komkommer met oesterblad via romige aspergepuree naar zomers-zoete tomaten tarte tatin naar aards-donkere zwarte risotto en een heftig chocolade dessert. Gewoon een fantastische menu, waar alles aan klopte, vol creatieve kleine verrassingen, en waar - toevallig, zo leek het wel - geen vlees of vis in zat. En o ja, een wijnarrangement met bijzondere en zeer goed passende wijnen. En tenslotte, maar zeker niet het minst belangrijke, een geweldige service van gastvrouw Liesbeth die over elk gerecht en elke wijn iets wist te vertellen.

En dan nog een heerlijk bed, een ontbijt met vers warm brood en uitzicht op het water. We vragen ons nu al af wanneer we weer naar het einde van de wereld zullen gaan.

De foto's doen door het avondlicht in combinatie met een lampje boven mijn hoofd, totaal geen recht aan dit heerlijke eten. Ga er gauw zelf maar een keer naar toe...

IMG_1527
komkommersoep, komkommer-venkelsalade met varenkaviaar(!) en oesterblad(!) en gebakken anijschampignons

IMG_1529
aspergepuree, asperges, waterkersschuim

IMG_1530
tomatenbouillon, tarte tatin van tomaat

IMG_1531
zwarte rijst, paddestoelen, gebakken bindsla, aardpeerpuree, winterpostelein

IMG_1528

No comments: