4.11.09

Soepgevoel, maar dan anders



Als je op zoek bent naar iets wat er fantastisch uit ziet, dan is dit niet het recept voor jou.

Als je op zoek bent naar een kleurijk, pittig, pikant gerecht, eten dat je smaakpapillen wakker kust uit hun herfstslaap.. dan is dit niet het recept voor jou.

Maar als je op zoek bent naar het het perfecte eten voor een koude, gure doordeweekse avond, als je thuis komt na een fietstocht van een half uur door wind en regen, en als je dringend behoefte hebt aan iets wat warm is en troostrijk en zacht en mild.. blijf dan verder lezen.

Eigenlijk wilde ik kippensoep maken, maar de supermarkt waar ik na het werk mijn one stop shopping wilde doen had geen biologische kippenbouten. (Die soep staat nu voor vanavond op het menu, want als ik eenmaal kippensoep in mijn hoofd heb, moet hij er komen ook). Wat dan? Biologisch half om half gehakt was in de aanbieding. Maar ik wist dat ik geen pittige, gebraden balletjes wilde maken (zoiets als deze bijvoorbeeld). Eigenlijk wilde ik het gevoel van kippensoep, een warmte die zacht is in plaats van scherp, een smaak die je misschien ouderwets zou kunnen noemen (een smaak zonder knoflook, pepers, buitenissige specerijen).. dat alles wilde ik transponeren naar gehaktballen.

Door de balletjes te pocheren in plaats van te bakken, en het pocheervocht te gebruiken voor een bulgurpilav, krijg je iets wat heemaal niet op soep lijkt en toch weer wel. De balletjes zijn mild op smaak gebracht met verse kruiden, met net een klein beetje frisse pit van verse citroenrasp, en blijven door het pocheren heerlijk sappig. Bovendoen komt er aan dit gerecht geen druppel olie of boter te pas (tenzij je, net als ik, aan het eind een beetje goede olijfolie erover heen giet).
We aten er gebakken spinazie bij. Snijbiet, gestoomde broccoli of roergebakken groene kool zou ook lekker zijn, of en tomatensalade, mocht je dit willen maken in tomatentijd.




Bulgur pilav met kruidengehaktballetjes
voor 2 personen

300 gram half om half gehakt
1 eetlepel Turkse rode peperpasta (de zoete, niet de pittige variant)
verse peterselie, dille en munt, van elk een handje, fijngehakt
rasp van een halve citroen
1 ei
peper en zout
500 ml. licht kippen- of groentebouillon
150 gram grove bulgur
3 lenteuitjes, in ringetjes
2 eetlepels pijnboompitten, geroosterd
wat verse dille, om te garneren
beetje goede olijfolie (optioneel)

Breng de bouillon aan de kook in een klein pan.
Meng het gehakt met het ei, de kruiden, citroenrasp, peperpasta, peper en zout. Draai er balletjes van ter grootte van een flinke walnoot. Laat de balletjes in de bouillon zakken. Houd het vocht tegen de kook aan en pocheer de balletjes ca. 10 minuten. Neem ze uit de bouillon en hou ze warm in een afgedekte kom.
Giet het kookvocht in een maatbeker en doe 250 ml ervan terug in de pan (gooi de rest weg of bewaar voor iets anders, soep bijvoorbeeld). Breng aan de kook, doe de bulgur erbij en de lenteui, en laat met het deksel op de pan ca. 10 minuten zachtjes koken. Dan zou al het vocht geabsorbeerd moeten zijn, is dat niet zo, giet het dan af.

Leg de balletjes op de bulgur, en laat met het deksel op de pan van het vuur af nog een minuut of 10 staan.

Bestrooi met de pijnboompitten en verse dille, en druppel er eventueel wat olijfolie overheen.

1 comment:

RachelD said...

Yum, Klary---I just gathered all the dill, for the weather is beginning to wilt it a bit with these nippy winds and cold nights.

For which this would be a lovely dinner.