6.11.09

Kippensoep, maar dan echt, en snel een beetje



Nadat het verlangen naar kippensoep noodgewongen omgezet werd in gehaktballen, bleef er iets knagen. Een nieuwe poging dus. Wat wilde ik maken? Iets heel simpels: kippensoep met prei, groene kool en kastanjechampignons. Bij de Dirk vd Broek - geen scharrelkippenbouten. Bij de Deen - geen scharrelkippenbouten. Bij de Albert Heijn - wel scharrelkippenbouten, maar: geen prei, geen groene kool, geen kastanjechampignons.

Waarom is het voor Amsterdamse supermarkten zo moeilijk om een normaal (nou ja, wat ik dan normaal noem) assortiment in huis te hebben wat dan ook nog eens op gezette tijden wordt aangevuld, zodat de mensen die om 6 uur even een boodschap komen doen gewoon alles kunnen vinden wat ze nodig hebben? En o ja, de schappen met kant en klaar maaltijden zijn nóóit leeg om 6 uur.

Maar goed, we gaan niet klagen, we gaan creatief zijn, en kippensoep maken met wat er wel is. Spitskool, shii-take paddestoelen, lente-ui. De soep krijgt er een heel licht oosters tintje door, maar pittig is hij niet (mocht je dat wel willen, roer dan aan tafel een schep sambal door).




Kippensoep, maaltijdsoep voor 2
2 scharrelkippenbouten
1 sjalotje, in kwarten
1 winterpeen, in grote stukken
een paar takjes peterselie

100 gram spitskool, fijngesneden
1 sjalotje, gesnipperd
100 gram shi-take, in plakjes
4 lente-uitjes, in ringetjes
100 gram chinese eiermie
1 theelepel fijngehakte gember
2 eetlepels lichte sojasaus
1 ei
peper, zout
sesamolie
zonnebloemolie

Snijd de kippenbouten doormidden en doe ze in een pan. Giet er 1 liter koud water bij. Doe de in kwarten gesneden sjalot, de wortel en peterselie erbij, peper en zout. Breng aan de kook en laat dan ca. 30 minuten zachtjes koken.
Schep de wortel, peterselie en sjalot uit de pan en gooi weg. Neem de stukken kip uit de pan en laat ze afkoelen.
Als ze koud genoeg zijn om vast te pakken, haal je het vel eraf. Pluk het vlees van de botten en snijd het in flinke stukken. Doe deze terug in de bouillon, samen met de gember en soja saus.

De kool, het gesnipperde sjalotje en de paddestoelen wil je nu nog zo'n 10 minuten koken in de bouillon. Kijk hoe lang de noedels moeten garen en wanneer je deze er dus bij moet doen. Op het laatste moment de lente-ui nog even meewarmen.

Als de noedels gaar zijn, het vuur uitdraaien en de soep nog even laten staan. (Noedelsoep is één van de gerechten waarbij, voor mij, de pasta absoluut niet al dente mag zijn. Ik vind het dan juist heerlijk als de noedels heel zacht worden en zich helemaal volzuigen met de bouillon. Maar als je daar anders over denkt, kun je de soep ook meteen serveren...)

Garneer met reepjes omelet: 1 ei loskloppen met een scheutje sojasaus, een scheutje koud water, en een paar druppels sesamolie. In een hete koekenpan in wat zonnebloemolie hier snel een dunne omelet van bakken. Deze in reepjes snijden.

Aan tafel nog wat sesamolie eroverheen druppelen en indien gewenst, sambal erbij serveren.

No comments: