1.12.08

Speculaas voor gevorderden

Even snel tussendoor. Haast u, allen, onverwijld naar de Groen van Prinstererstraat 102 in Amsterdam, en haal bij bakkerij Uprising deze goddelijke lekkernij:De lekkerste speculaas aller tijden.

Alleen is het geen speculaas, maar speltulaas.Bij deze bakker maken ze hun speculaas van speltmeel. Of het aan dat meel ligt, of aan het feit dat ze hun eigen speculaaskruiden maken (dat meende ik te proeven, en navraag leerde dat ik gelijk had), of aan het feit dat ze niet zuinig zijn met het (zee?)zout... ik weet het niet, maar ik wil nooit meer andere speculaas.

Sorry, speltulaas.

De koek is flinterdun, krokant en pittig en het soort zoetigheid waar je maar eindeloos van wil dooreten. Zaterdag was ik bij Uprising voor een brood (want ook voor ´gewoon´ brood is deze symapthieke bakker aan te bevelen, en neem dan gelijk ook een stukje stadsbeschuit mee - een zoete lekkernij van stroop, boter, noten en zaden en gedroogd fruit) en zag de speltulaas liggen. ´Doe daar maar eentje van,´zei ik. Op weg naar huis brak ik vast een stukje af om te proeven, en dat smaakte zo geweldig dat ik rechtsomkeert maakte om de bakker hoogstpersoonlijk te bedanken.

En meteen een flinke stapel te bestellen voor mijn erwtensoep-etentje van vanavond.

Allemaal naar Uprising voor speltulaas!!

2 comments:

Anonymous said...

Uprising Bakkerij has the best bread [thick, soft, chewy, dense, moist...incredible] and the owner is the best baker in Amsterdam and possibly Holland. Period.

Christa said...

Cool!