5.12.08

Gele pan, rode kool


Trouwe lezers vragen zich misschien al dagen af: wat zat er nu toch in die gele pan, die zondag ook een hele middag op het vuur heeft gestaan, naast de erwtensoep? Je kan als blogger niet maar beloftes doen van follow-up en dan daar niet op terugkomen.

In die gele pan zat rode kool. Gestoofde rode kool hangt een beetje in de lucht geloof ik, het is dan ook echt weer voor de ongecompliceerde Hollandse pot de laatste tijd. Hoewel ik gisteren, (rilling van schande) asperges gegeten heb. Witte.

Ik weet het, dat gaat tegen al mijn eet-overtuigingen in.. maar wat moet je, als je maar een kleine vriezer hebt, en als je nadat je 10 mensen ettelijke bordjes erwtensoep hebt laten oplepelen, en je die mensen nog allemaal bakjes mee naar huis hebt laten nemen – voor de volgende dag, en voor thuisgebleven liefjes – als je dan nog stééds zo’n 3 liter snert over hebt, die je in de vriezer kwijt moet, omdat je zelf even geen erwtensoep meer wilt eten, omdat je al 3 dagen met erwtensoep bezig bent, zo erg dat toen je zondag in het Concertgebouw zat je je zelfs verbeeldde dat je eigen haar naar erwtensoep rook... En dan is er niet genoeg plaats in je vriezer, en wat blijkt, ergens achterin verspert een pak asperges de weg voor de erwtensoep. Wat doe je dan? Dan eet je asperges in december. Ze waren best lekker, maar het klopte niet, en ze haalden het niet bij de gestoofde rode kool die we zondag aten met gebraden kip en polenta, en dinsdag met gehaktballetjes en gebakken aardappelen. Lang leve het wintereten.

Rode kool is, vind ik, op z’n lekkerst als hij flink lang zachtjes op staat. Heerlijk bij alle soorten vlees en natuurlijk bij wild!Gestoofde rode kool voor 4-6 personen
1 kleine rode kool, in stukjes gesneden
2 kleine uitjes of 1 grote ui, gesnipperd
een paar tenen knoflook, gesnipperd
een stukje ontbijtspek van ca. 50 gram, in klein blokjes
2 eetlepels ganzenvet, reuzel of boter
een paar jeneverbessen, gekneusd
een paar blaadjes laurier
2 kleine goudreinetten of 1 grote, in blokjes
2 eetlepels balsamico azijn
peper en zout
schepje suiker
een klein kopje waterVerhit het vet in een grote braadpan met dikke bodem, en bak hierin de ui, knoflook en het spek zachtjes tot de ui glazig is en het spek een beetje uitgebakken. Doe de kool in de pan en bak al omscheppend een paar minuten mee. Doe dan de overige ingredienten erbij, en laat met het deksel op de pan een paar uur heel zachtjes pruttelen. Als er erg veel vocht is, tegen het eind van de kooktijd het deksel van de pan en op iets hoger vuur het vocht inkoken.

No comments: