2.1.12

De beste wens



Je hebt maar 1 advies, goed voornemen, beste wens nodig voor 2012:

Smile, breathe, and go slowly.

2011 wervelde naar een heftige decembermaand. Nu is de wind gaan liggen. Ik ben glimlachend, diep ademhalend, en met langzame stappen het nieuwe jaar in gewandeld. En wie weet, gaat dat frequentere blogposts, meer kookplezier, meer recepten opleveren...

***********************

Hoe weet je dat je kookinspiratie aan het terugkomen is?

Als je tijdens het kijken naar een best wel spannende film stiekem af en toe dwalende gedachtes hebt over de struiken andijvie in je koelkast en wat je daarmee zou kunnen doen. En als je dan door de regen naar huis loopt en ineens een inspiratieflits krijgt over andijvie en aardappels in een 'soort van soep', met pittige tempeh-croutons.

Het stoven van andijvie is geen nieuw idee. Maar in plaats van de witte bonen uit het recept van Molly Stevens gebruik ik hier blokjes aardappel, waarmee het een gerecht wordt wat een stuk sneller klaar te maken is.. als je om 19:00 doorweekt thuiskomt uit de bioscoop, bijvoorbeeld.

De hoeveelheid water die je toevoegt kun je varieren. Hoe meer water, hoe 'soepiger' het gerecht. Ik had zoveel vocht dat het net aan geschikt was om met een lepel te eten.

De croutons zijn een een pittig, knapperig extraatje met de nootachtige smaak die zo karakteristiek is voor tempeh (en waar ik erg dol op ben), maar natuurlijk prima te vervangen door 'gewone' brood croutons. In dat geval zou ik wat chilivlokken over de soep strooien voor wat extra pit,




'Soep' van andijvie en aardappel met tempeh croutons
Hoofdgerecht voor 2 personen

500 gram andijvie, gewassen en grof gesneden
3 sjalotjes, gesnipperd
2 tenen knoflook, gesnipperd
1/2 paddenstoelen-bouillonblokje
2 flinke aardappels, in blokjes
peper, zout
olijfolie

voor de tempeh:
100 gram tempeh, in kleine blokjes
marinade:
1 eetlepel olijfolie
1/2 eetlepel wijnazijn
1 theelepel chilivlokken
1 theelepel gerookte paprikapoeder
1/2 theelepel gemalen korianderzaad
zout

Fruit de sjalot en knoflook zachtjes aan in een grote pan (niet bruin laten worden), in een flinke scheut olijfolie. Voeg de andijvie handje voor handje toe en laat slinken. Als alle andijvie in de pan, is, peper en zout toevoegen, het halve bouillonblokje, en een scheut water (zie boven).
Laat met het deksel op de pan ca. 10 minuten zachtjes stoven.
Doe de aardappels erbij en eventueel nog wat water en laat nog 10-15 minuten stiven of tot de aardappel gaar is.

Meng intussen alle ingrediƫnten voor de marinade door elkaar en schep dit door de blokjes tempeh. Laat een kwartiertje staan.
Als de andijvie bijna klaar is: bak de tempeh in een klein beetje olie in een pan met anti-aanbaklaag, op middelhoog vuur, al omscheppend, een minuut of 8.

Serveer de croutons op de andijvie.

3 comments:

Annemieke said...

Ik stoom andijvie altijd!

Heb jij trouwens een favoriet merk tempeh?
Ik heb gemerkt dat ik die rechthoekige uit de toko nooit lekker vind, maar die vierkante blokken die de Dirk verkoopt juist wel.

Klary Koopmans said...
This comment has been removed by the author.
Klary Koopmans said...

ik koop mijn tempeh meestal bij de Dirk, maar die is volgens mij rechthoekig...