4.1.12

Koolraapkoekjes




Ach, die arme koolraap.

Toen ik er eerder over schreef was er zelfs iemand die in de comments meldde 'kippenvel' te krijgen van de foto. En nee, dat was geen positief spannend kippenvel, maar gruwend kippenvel. En als ik de knollen op de markt zie liggen, veronachtzaamd in een hoekje, een beetje gerimpeld, vraag ik me altijd af of er nog iemand langs zal komen om ze mee naar huis te nemen. Toch is er zoveel lekkers te doen met de zoete knol (zie bijvoorbeeld hier, hier en hier voor inspirerende koolraap idee├źn, en hier) voor de koolraapfrittata van Annemieke.)

Deze koolraapkoekjes zijn een simpele variatie op het 'kook iets pureer het meng er smaakmakers en een bindmiddel zoals ei doorheen en bak er pannenkoekjes van' principe. Toe te passen op zo'n beetje alles wat je koken en pureren kan. De zoetige raap doet het goed met kruidige, frisse rozemarijn, en de kaas geeft er een beetje pit aan.
Ik maakte ze van te voren en warmde ze op in een droge grilpan op matig vuur, en dat ging prima.



Koolraapkoekjes
voor ca. 12 stuks

300 gram koolraap, schoon gewicht, in flinke stukken
1 ei
2 eetlepels (volkoren)bloem
handje geraspte (geiten)kaas (kies een pittige kaas als tegenhanger voor de zoete koolraap)
1 eetlepel rozemarijn, fijngehakt
een beetje versgeraspte nootmuskaat
peper, zout
olie om te bakken



Kook de koolraap gaar in een klein laagje water. Giet af en prak fijn met een vork (het hoeft geen hele gladde puree te zijn, het is lekker als er nog wat stukjes in zitten).
Doe het ei, de bloem, kaas en rozemarijn erbij en flink peper en zout. Meng tot je een stevig mengsel hebt.

Verhit een klein beetje olie in een koekenpan. Schep bergjes van het beslag in de pan en bak een paar minuten op middelhoog vuur tot de onderkant goudbruin is, keer ze dan voorzichtig om (het beste instrument blijft hiervoor toch de kaasschaaf!) en bak nog een paar minuten.

Laat de koekjes even uitlekken op keukenpapier. Serveer warm, of laat afkoelen en warm ze later op. Lekker bij soep of een salade.


9 comments:

Annemieke said...

Ik zocht mijn koolraapfrittatarecept. En zag dat ie nog niet op mijn site stond. Meteen even erop gegooid. Kunnen we samen mensen van hun trauma afhelpen.
http://www.annemieke.net/RozeMarijn/koolraapfrittata/

Klary said...

heb de link ook in het recept gezet!

MEM said...

you know i loves me some koolraap, however my roommate does not. i will use this recipe against her.

Tertia said...

Volgens mij ook lekker om een beetje worteldip bij te serveren.
En waarom lijken jouw koolraapkoekjes op mijn maiskoekjes? Hartige koekjes zijn leuk.

Nell Nijssen said...

Kijk, dat is nu eens een mooi ode aan een vergeten groente. Ik was er zelf vast niet op gekomen. Chapeau!

Lupineke said...

Gaaf recept, lijkt me leuk om uit te proberen. Toch weer koolrapen in de moestuin planten volgend jaar!

klary said...

Tertia, alle hartige koekjes lijken op elkaar. Het leuke is dat ze zo verschillend kunnen smaken. Laatst dacht ik dat dat een leuk kookboekthema zou kunnen zijn...

Tertia said...

Jaa wat een fantastisch idee: 100 hartige koekjes!

Klary said...

Tertia, wanneer gaan we brainstormen ;) ?