21.2.09

Verjaardags-marathon, deel I




Donderdag was Dennis jarig, wat we vierden met pizza bij Renato´s, onze nieuwe Amsterdamse pizza favoriet, en daarna tot in de te kleine uurtjes bij Welling, waar we de enige gasten waren - klinkt ongezellig, maar dat was het niet, dankzij leuke barmannen en een glaasje Filliers of twee, drie....

Vandaag was er lunch met de diverse Ouders, en volgende week is er dan nog het Diner. We nemen verjaardagen heel, heel serieus in dit huishouden.

Op het menu vandaag: aardappeltortilla met basilicum, worstebroodjes, spinazie-paddestoelensalade, en ricotta muffins met cranberries.

De salade was geïnspireerd door een salade die ik af en toe op mijn werk eet. Dat spinazie en paddestoelen een geweldige combinatie zijn wist ik al, maar het idee om warme champignons door rauwe spinazie te scheppen zodat de spinazie net een beetje slinkt, heb ik te danken aan Kimberly van onze catering.

De muffins zijn gebaseeerd op dit recept, maar toch weer behoorlijk anders. De ricotta zorgt voor cake-achtige muffins met een frisse smaak. Wegens het verjaardagsthema van vandaag leukte ik ze op met een klodder mascarpone - maar ook zonder dat, waren ze heerlijk geweest.


Spinazie-paddestoel salade
bijgerecht voor 6 personen

500 gram kastanjechampignons, gehalveerd of in kwarten (als ze erg groot zijn)
150 gram spinazie, gewassen
1 grote teen knoflook, gesnipperd
2 eetlepels olijfolie
ca. 3 eetlepels japanse sojasaus
1/2 eetlepel wijnazijn
1 eetlepel sesamolie
peper, zout

Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak hierin de champignons een paar minuten. Doe de knoflook erbij, bak even mee, en blus dan af met 2 eetlepels soja saus. Nog even laten sudderen (de champignons beginnen nu hun vocht los te laten, niet te droog laten koken). Op smaak brengen met zout en peper.
Doe de spinazie in een grote kom en schep de hete paddestoelen erop. Omscheppen, en laten staan tot het op kamertemperatuur gekomen is. Proeven op zout en peper, en nog een eetlepel sojasaus en de wijnazijn er doorheen scheppen. Tenslotte vlak voor het serveren een eetlepel sesamolie erover heen druppelen. - Terwijl ik dit typ, bedenk ik me dat het leuk zou zijn om de salade te garneren met geroosterd sesamzaad...


Ricotta sinaasappelmuffins met cranberries
voor ca. 14 stuks
275 gram bloem
1/2 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel baking soda
1/4 theelepel zout
rasp van hele sinaasappel
150 gram suiker
115 gram zachte boter
175 gram ricotta
scheutje vanille extract
ca. 2 eetlepels sinaasappelsap
75 gram gedroogde cranberries

Verhit de oven voor op 180 C.

Meng de bloem, bakpoeder, baking soda en zout in een kom door elkaar (ik doe dat met een garde, omdat ik meestal te lui ben te zeven...)
In een andere kom, de sinaasappelrasp in de suiker wrijven met je vingers (de beste tip die ik leerde van Dorie Greenspan - citrusrasp geeft op deze manier zo veel meer smaak af aan je baksels!). Als de suiker mooi oranje gekleurd is, met de mixer de zachte boter door de suiker mengen tot je een zacht en luchtig mengsel hebt. dan de ricotta erdoor mixen en het sinaasappelsap en vanille extract, en tenslotte het ei. Dan (met een spatel, niet meer met de mixer) de bloem luchtig door het mengsel scheppen, en als laatste de cranberries erdoor scheppen. Niet te lang roeren, dan krijg je taaie muffins. Beslag over de muffinvorm (ingevet, of bekleed met papieren vormpjes) verdelen en de muffins ca. 15-20 minuten bakken (de mijne waren na 15 minuten klaar: doe de cocktailprikker test om te zien of ze gaar zijn).


2 comments:

Anonymous said...

Klary, de muffins lijken me heerlijk maar...... de hoeveelheid ricotta zie ik niet staan bij de ingrediënten, zou je dat nog even willen vermelden? Met dank voor het recept! en groeten,
Monica H.

Klary Koopmans said...

oeps, vergeten! het is 175 gram. Ik ga het in het recept aanpassen.