4.11.08

Soep, geef me soep



Bij herfst hoort soep. Soep vult en vervult, het maakt je gelukkig en tevreden. Het is (meestal) makkelijk te maken, je hebt weinig afwas zowel van kook- als eetgerei. Een kom dikke soep met iets van zetmeel (een quesadilla, een tosti, maisbrood, aardappelpannenkoekjes, of gewoon een stuk lekker vers brood met zoute boter) – het is moeilijk je een bevredigender maal voor te stellen.

Vooral als je teveel ´sjiek´ eten hebt gehad de laatste tijd (borden met 6 verschillende dingen erop, waarbij je met elke hap moet beslissen wát je op je vork schuift en in welke combinatie en volgorde je gaat eten) is het enorm rustgevend om een kom soep leeg te lepelen – iedere hap geruststellend hetzelfde.

De soepen van deze week: een paar dagen geleden maakte ik de tomaten koriandersoep van Orangette. Ik had een bos koriander liggen van de Chinese supermarkt, met stevige korianderstelen zoals je ze maar zelden ziet – dat de soep vraagt om koriandersteeltjes was dan ook een gelukkig toeval. Het was een lekkere soep, hoewel ik er niet zo over in extase kon raken als Molly. Ik had het gevoel dat de soep een smaakelement miste, iets ronds en zachts en zoets om de zurige tomaten, koriander en limoen met elkaar te verbinden. Stukjes aardappel of wortel misschien?

Zondag at ik op het Vegetarian Duck hoofdkantoor een heerlijke aardappel-dillesoep, met maïsbrood (aardappels én maïsbrood in één maaltijd – die mensen weten hoe ze me gelukkig moeten maken). Ik kreeg een stuk overgebleven maïsbrood mee naar huis. Nu is maïsbrood van gisteren geen culinair hoogtepunt (maïsbrood is het lekkerst vers en warm en dampend net uit de oven, met dikke klodders boter). Maar googelend op leftover cornbread kwam ik het concept ´cornbread croutons´ tegen.

De linzen en geroosterde pompoen die ik nog in de koelkast had staan werden soep (met komijn en barbecuesaus voor een rokerige, pittige smaak). Het maïsbrood werd dus tot croutons. Geraspte Cheddar, zure room en chilivlokken… soep-geluk. Het recept is misschien niet praktisch - (wie zal er ‘toevallig’ ook tegelijkertijd gekookte linzen en een restje geroosterde pompoen en maïsbrood over hebben?) maar ik geef het toch, omdat de soep zo lekker was, dat je zou kunnen overwegen om hem in 4 dubbele hoeveelheid te maken en er speciaal linzen voor te koken, pompoen voor te roosteren en maïsbrood voor te maken.



Linzensoep met maïsbrood croutons
2 kopjes gekookte linzen
1 kopje geroosterde pompoenblokjes
1 rode ui, in dunne ringen
1 teen knoflook, gesnipperd
Een snuf oregano
½ theelepel gemalen komijn
1 eetlepel barbecuesaus
½ liter water
Olijfolie

Om te serveren: croutons, geraspte pittige kaas, crème fraiche en chilivlokken

Bak de ui en knoflook in wat olie goudbruin en glazig (op laag vuur, ca. een kwartiertje). Doe de oregano en komijn erbij, dan de linzen en pompoen, de barbecuesaus en het water. Aan de kook brengen en ca. 10 minuten zachtjes laten pruttelen. De staafmixer erin zetten en op de pulse stand heel even pureren (je wil een gebonden soep, maar niet alle linzen moeten gepureerd zijn). Op smaak brengen met zout en peper.

Maïsbrood croutons:
Verhit de oven voor op 190 C.Snij het maïsbrood in dobbelsteentjes, bestrooi met zout en schep er wat olijfolie doorheen. Leg in 1 laag op een bakplaat en bak in de oven (af en toe omscheppen) ca. 25 minuten, tot alle stukjes rondom goudbruin en knapperig zijn.

2 comments:

Anonymous said...

Dat heb je weer leuk verwoord :)

Anonymous said...

Mensen met restjes linzen vriezen die gewoon in hoor, dan heb je ze altijd bij de hand ;) Dat brengt me op het idee om weer eens wat te maken met mijn lentilles de puy uit Puy en Vellay... Maak ik meteen wat extra ;)

Life is simple (als je maar een vriezer hebt ;)