10.11.08

En hoe zat het nou met dat kweepeer ijs?Want ik had toch gezegd dat ik dat ging maken? En heb je er ook zo´n hekel aan als bloggers zeggen dat ze iets gaan doen... om er vervolgens nooit meer iets van te horen?

Het was er, dat kweeperen ijs. En de foto boven dit stukje doet op geen enkele manier recht aan de absoluut goddelijke smaak en structuur ervan. Ik denk dat dit misschien wel het mooiste is wat je met een paar rijpe kweeperen kan doen... de smaak-essentie van de kweepeer, in een romig ijskoud zacht fluwelen jasje.

Ik had kweepeer puree gemaakt en ingevroren, en vervolgens hier advies gevraagd over hoe ik daar het beste ijs van kon maken. Na een paar griezelige antwoorden (hygrometer? gatomiseerde glucose? help!) kwam er gelukkig iemand met een simpel recept. Hij (zij?) heeft het weer van Alice Waters. Ik kan alleen maar zeggen, dat dit vanaf nu mijn standaard formule voor fruit-roomijs wordt.

125 ml. slagroom vermengd met 60 ml. volle melk
100 gram suiker
3 grote eidooiers
375 ml. fruitpuree
185 ml room
snufje zout
50 gram suiker (als de fruitpuree niet al gezoet is)

Klop de dooiers los in een kom.
Verwarm het room-melkmengsel met de 100 gram suiker tot de suiker gesmolten is.
Giet een klein beetje van het warme mengsel bij de dooiers, al kloppend, en giet dit terug in de pan bij de rest van het melk-roommengsel. Al roerend, op laag vuur, verwarmen tot de custard gebonden is.
Zeef de custard in een kom, roer de 185 ml room erdoor, en zet koud weg.

Vermeng de fruitpuree met het zout en de suiker. (In mijn geval was de fruitpuree al gezoet, en heb ik het advies gevolgd om het custard/fruitmengsel op suiker te proeven. Dit is best lastig, omdat je in aanmerking moet nemen dat je straks (als het mengsel bevroren is) de smaak als minder zoet zult ervaren. In onbevroren toestand moet het dus net iets zoeter zijn dan je denkt).
Roer de fruitpuree door de custard en laat het geheel ijskoud worden in de koelkast, voordat je het in de ijsmachine giet.

Midas deed weer geweldig zijn werk.
Bedankt Piet en dyjee100 voor jullie bijdragen aan dit supertoetje!

5 comments:

marita said...

Hallo Klary,
Ik heb vandaag mijn bestelde midas ontvangen en ben meteen naar je site gegaan voor enkele recepten. Nu heb ik een vraag mbt dit ijsrecept. Ik heb nog wat vruchtenpuree in de vriezer liggen wat verwerkt mag worden.
Je zegt in dit recept dat je eerst 125 ml room vermengt met 60 ml melk. Verderop in je ingredientenlijst staat 185 ml slagroom. Is dit dubbelop of een vergissing, want ik kom dit niet meer tegen in het recept.
Of bedoel je, nadat je de custard gemaakt hebt dat je dan de 185 ml room er doorheen mengt ?

Met vriendelijke groet,
Marita.

Klary Koopmans said...

Marita, het was een foutje.. gebruik of 185 ml slagroom of 125 ml slagroom vermengd met 60m ml volle melk.Ik heb de tekst inmiddels aangepast!

Unknown said...

Beste Klary,

In je recept staat volgens mij nog steeds een fout. Je mengt 125 ml slagroom met 60 ml melk, daar maak je de custard van. Maar in je recept staat daarna "meng de custard met de room", maar die staat niet in de ingrediënten lijst.
Ik heb nadat ik de custard gemengd had met de perenpuree nog slagroom toegevoegd, want het mengsel was veel dikker dan ik normaal gewend ben voor roomijs. Werkte perfect!
Groeten,Dafna

Klary Koopmans said...
This comment has been removed by the author.
Klary Koopmans said...

Hoi Dafna, ja wat stom! als er eenmaal een fout in zo´n recept zit..
ik ben even terug gegaan naar de bron en er moest inderdaad nog extra room door. Heb het recept nu aangepast en hopelijk klopt het zo...