16.6.08

Zwaaien naar BiancaDe hele maand juni speelt Johannes van Dam de hoofdrol in Eten met Bianca, het culinaire programma van at5. Wie van eten houdt, kan om Johannes niet heen, en wat je ook van hem vindt (hij roept zowel vurige bewondering als heftige irritatie bij mensen op), dit zijn mooie programma´s. Van Dam woont in een piepklein Amsterdams appartement, zo volgestouwd met boeken en culi memorabilia, dat de cameraman er niet in paste en Bianca Tan zelf met een kleine camera alles heeft gefilmd. Daardoor voel je je ook een beetje bij Van Dam op bezoek en aan tafel (hoewel hij geen eettafel heeft, en met zijn assistent aanschuift aan het bureau waarop ook de computer staat). In de tweede aflevering zegt Clairy Polak zoiets als: “het vervelende is natuurlijk dat hij gewoon echt alles beter weet” – en hoewel ik denk dat zélfs Johannes van Dam niet alles beter weet als het over eten gaat, is het wel weer leuk om te zien hoe hij ook hier weer zijn eigen karakteristieke betweterige zelf is. In de eerste uitzending maakt hij asperges in de magnetron, en kan het niet laten een sneer te geven naar de culinair journalisten (´keukenprinsesjes´ noemt hij ze) die hebben gezegd dat dat helemaal niet kán, asperges in de magnetron. “Ze zeggen dat het harde stokken worden. Nou, zeg nu zelf, zijn dit harde stokken? Nee toch?”

In de tweede uitzending kijkt Van Dam genietend hoe Bianca een tuinbonenomelet en een bakje rabarber verorbert. Nee, hij vindt het niet ongezellig om altijd alleen te eten, zegt hij. In je eentje kun je eigenlijk beter proeven. Je krijgt de indruk dat hij mensen ook vaak maar lastig en vervelend vindt. Voor de gezelligheid heeft hij een kat. Hoe heet ze? vraagt Bianca. “Gewoon, poes”.

Morgenavond en volgende week de laatste 2 afleveringen, maar de eerste 2 kan je nog zien via de website van Eten met Bianca. En dan raad ik je aan om gelijk even door het archief te gaan en nog wat uitzendingen te bekijken, zolang de website nog bestaat. Want waarom staat er een foto van een leeg vliegveld boven dit stukje? Omdat het me ter ore is gekomen dat Eten met Bianca wegbezuinigd wordt bij at5. Ik had het naïeve idee dat at5 meer belang hechtte aan mooie, ongewone, Amsterdamse, oprechte en leuke programma´s dan aan geld. Dat at5 nog zo´n oase op de Nederlandse tv was waar de kijker serieus genomen wordt en niet alleen maar als consument wordt gezien. Té naïef, dat blijkt wel weer. Ik hoop dat ze weten wat ze doen. Misschien krijgen Bianca Tan en de andere programmamakers die op een zijspoor worden gezet in deze opschoningsronde, toch nog de kans om mooie dingen voor ons te maken zoals ze dat tot nu toe gedaan hebben.

Een paar van mijn favorieten uit het Eten met Bianca archief:
Bloedworst
Koosjere kippensoep
De baso van de vader van Bianca Tan
Jagen op eend

Vaarwel Eten met Bianca, ik zwaai je uit en zal je missen.

5 comments:

MEM said...

Me too...it's hard to believe that at5 will find a better use for those minutes...

Maarten said...

Dag;

Leuk culi blog. Heb een link naar je bij mij erin gezet.
http://kookenz.blogspot.com/

Groet,

Maarten

Maarten said...

O, PS. Ik zie dat je geen Google Analytics in je blog hebt staan. Moet je wel doen. Dan scoor je op je keywords binnen 24 uur!
Mail me maar als je instructie nodig hebt. (Ben web designer).

Anonymous said...

test

Anonymous said...

Tijd voor culi-TV!