2.6.08

Asperges: zolang het kan

aspergefestijn bij de aspergeconnectie: asperges schillen voor 6 hongerige eters

Asperges zolang het kan, dit seizoen, of misschien een beetje langer. Niets is natuurlijk zo lekker als kraakverse sappige asperges, vanochtend gestoken en vanavond op je bord - en dankzij mijn asperge connectie kan ik daar ook paar keer per aspergeseizoen van genieten. Maar als ik dan verblijd word met een paar kilo asperges, dan doe ik tegenwoordig ook een paar porties (rauw, geschild) in de vriezer en dat werkt eigenlijk heel goed. De ingevroren asperges zijn misschien een graadje minder lekker dan de verse, maar heel geschikt om mee an het spelen te gaan. Niet in hele rare gerechten - maar vorige week maakte ik een geweldige asperge quiche. Alle klassieke aspergesmaken (ham, ei, boter) zaten erin. Een groot succes.

Voor 2 personen (of voorgerecht voor 4 personen)
korstdeeg van 150 gram bloem, snuf zout, 75 gram boter en voldoende ijswater om een samenhangend deeg te maken.
Druk dit deeg in een klein (18 c. doorsnee) springvorm (je hebt niet genoeg deeg om tot aan de rand van de vorm te komen). Zet de vorm in de vriezer, minstens een half uur.
Verhit de oven voor op 180 C.

voor de vulling:
350 gram asperges (gechild gewicht)
2 eieren
100 ml. slagroom
2 eetlepels geraspte parmezaan
75 gram goede, licht gerookte ham
een klein sjalotje, gesnipperd
een klein klontje boter
een handje fijngesneden verse dille, of bieslook, of peterselie
peper, zout, nootmuskaatKook de asperges in ruim water met zout beetgaar. Snij de punten eraf en snij de rest van de asperges in plakjes.
Bak het sjalotje zachtjes in een klein klontje boter. Doe de plakjes asperges en de ham hierbij en warm heel even door.
Klop de eieren met de slagroom, peper zout en nootmuskaat, en meng de kaas erdoor. (Tip: ik mengde de kruiden door het eimengsel, maar als je het dan over de vulling giet, blijft een deel van de kruiden bovenop de vulling liggen - niet zo´n mooi gezicht. Je kan de kruiden dus beter door het asperge/ham mengsel roeren).

Zet de vorm met het deeg rechtstreeks vanuit de vriezer in de oven en bak ca. 10 minuten. Omdat het deeg bevroren is hoef je niet moeilijk te doen met blindbakbonen etc: het zal niet krimpen. Het is voor deze taart wel heel belangrijk om de deegkorst voor te bakken: je wilt dat de vulling romig en zacht blijft.

Als de korst klaar is (lichtbruin van kleur), neem je de vorm uit de oven. Schep het aspergemengsel in de vorm en leg dan de achtergehouden aspergepunten in een mooi patroon er bovenop. Giet het ei/roommengsel eroverheen, en zet de quiche dan ca. 35-40 minuten in de oven, of tot de vulling eee beetje gerezen is en een mes wat je erin steekt er licht vochtig uit komt. Laat de taart niet te gaar worden.

2 comments:

MEM said...

Wow. Sorry I missed it.

kattebelletje said...

Dit ziet er echt heel lekker uit! En erg slimme truuk die vriezer, in plaats van blind bakken.