21.3.11

Gula Djawa, Tempeh Kering
Een vriendin die op vakantie was geweest in Indonesië bracht een intrigerend pakje voor me mee: een ingenieus opgevouwen (bananen?)blad met daarin 3 'koekjes' van palmsuiker, oftewel gula djawa. Een poosje lag het op een hoekje van het aanrecht omdat ik eigenlijk niet precies wist hoe ik er optimaal gebruik van kon maken. Tot ik op het slimme idee kwam dat eens op twitter te vragen. Er kwamen ideeën voor zoetigheid (met gebakken banaan, mmm) die ik even laat liggen tot mijn eetpatroon weer toetjes aankan, en de tip van Kok Robin om er Tempeh Kering mee te maken. Nu grijp ik elke mogelijkheid aan om iets nieuws met tempeh te doen, dus daar hoefde ik niet lang over na te denken.Het was de eerste keer dat ik tempeh echt frituurde in en flinke laag olie, in plaats van hem te bakken in maar een klein beetje olie. Wat een ontdekking! Gefrituurde tempeh, zelfs zonder dat je hem verder verwerkt in een saus zoals in de tempeh kering, is een openbaring. Het kostte me moeite om niet de hele schaal leeg te eten. Aangekleed met Frank's Hot Sauce (ook alweer zo'n fijn cadeau van weg) en grof zeezout, was het een snack die de lekkerste chips naar de kroon stak. En dat zegt wat, komend van een echte chipskenner en -verslaafde.

Uiteindelijk lukte het om de helft van de gefrituurde tempeh ook echt tot tempeh kering te transformeren. En dat was ook geweldig lekker. Zoet, zout, pittig, knapperig.
Nog even over die gula djawa. Ik at er een stukje van toen ik een brok afsneed om door de saus te doen, en was echt verrast door de smaak. Ik had wel eens eerder pure palmsuiker geproefd (dacht ik) maar die was veel vlakker, eigenlijk alleen maar zoet, zonder de smaaklaagjes die deze suiker had. Ik was al aan het broeden op een mooie beschrijving, toen ik dus bij Kok Robin van de Aziatische ingredienten.nl de volgende woorden las: "donkere, karamel/koffie-achtige borstplaat met een licht zoutig en alcoholisch smaakje". Soms moet je accepteren dat iemand anders iets al heel goed heeft gedaan en daar niks meer aan toevoegen.

6 comments:

Robin said...

Oh, ik val even stil. *bloos*
Dank je.

En mij kost het ook altijd moeite om niet meteen de hele schaal leeg te eten! *grin* En daarna om de gemaakte tempeh kering niet meteen in een keer op te snoepen.

Leuk kadootje, en prachtige verpakking! Zou het misschien palmblad kunnen zijn? Van de Borassuspalm waar de gula djawa uit gewonnen wordt?

MEM said...

i can't beLIEVE this is your first time frying tempeh...welcome. yes, it's really hard not to eat the whole bunch. another great topping is okonomiyaki sauce and a dot of mayonnaise.

RozeMarijn/Annemieke said...

Jaa, lekker, palmsuiker.

Marianne said...

Gisteren gemaakt, heerlijk!!! Ik heb alleen veel minder rode pepers gebruikt. Ben begonnen met eentje, volgende keer kan er nog wel een extra bij want iets pittiger mocht wel. Maar 5..? Heb jij echt 5 rode pepers hiervoor gebruikt?

Klary said...

Hoi Marianne, ik had zelf nog maar 2 verse pepers en heb die aangevuld met een schep sambal oelek. Ik denk dat als je 5 pepers gebruikt je wel de zaadlijsten moet verwijderen anders wordt het inderdaad erg heet!

muffinrecept said...

Heerlijk recept de smaak was om je vingers van op te eten, probeer ook eens mijn geheime muffin recept