2.2.11

Witte bonen in tomatensaus


.. maar dan lekker! Niet die melige boontjes uit blik in een zoetige, plakkerige ketchupsaus.
Toen ik de voorraadkast opruimde vond ik een vol potje met saffraan, en een restje gedroogde witte bonen. Ik zag onmiddellijk een soort Spaanse witte bonenschotel voor me, met boontjes in een naar knoflook en saffraan geurende tomatensaus. Er ging nog een bijna vergeten venkelknol in en het resultaat was een bordje met eten dat verwarmend en vullend was op een koude maandagmiddag, maar dat ook tegelijkertijd smaakte naar de zon en een terrasje in Barcelona.

Wij aten het met een frittata met gerookte mozzarella en een salade. M'n oorspronkelijke idee (om zeep geholpen door een werkschema dat geen visboer-bezoek meer toeliet) was om er gegrillde gamba's bij te eten. Een stukje gebakken witte vis zou ook lekker zijn. En als je er wat extra water bij doet, heb je een heerlijke soep.

Ik heb het al véél vaker gezegd, maar zeg het nog maar een keer voor lezers die vandaag aanhaken: gedroogde bonen hoef je niet te weken. Het mág wel, maar hoeft niet. Als je vergeten bent je bonen een dag van tevoren in de week te zetten betekent dat niet dat je vandaag geen bonen kunt eten. Gewoon opzetten met koud water, een scheutje olijfolie en wat zout, en koken tot ze gaar zijn. Hoe lang dat duurt is moeilijk te zeggen omdat het afhangt van hoeveel je bonen in de winkel (en daarna in je keukenkastje) hebben doorgebracht, maar een uur of 2 is meestal genoeg. gewoon testen tot ze zijn zoals jij ze lekker vindt.300 gram gedroogde witte bonen
1 blik tomatenblokjes
plukje saffraandraadjes
2 tenen knoflook, gesnippperd
1 flinke sjalot, gesnipperd
1 venkelknol, in reepjes (bewaar wat venkelgroen om te garneren)
olijfolie
peper, zout

Zet de bonen op met ruim water, zout en een klein scheutje olijfolie. Breng aan de kook en kook dan op laag vuur tot ze bijna zacht en gaar zijn. Schep het meeste vocht uit de pan (of laat het erin als je een meer soepig gerecht wilt).
Wrijf de saffraan fijn in een vijzel. Giet er een paar schepjes van het warme bonen kookvocht op. Doe dit weer bij de bonen, samen met het blik tomaten.
Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan en bak hierin de ui en knoflook een paar minuten, tot ze zacht zijn maar niet bruin. Doe dit samen met de venkelreepjes bij de bonen. Proef op peper en zout, breng aan de kook en laat nog ca. 45 minuten zachtjes pruttelen.
Garneer met het achtergehouden venkelgroen.

7 comments:

Karien said...

Ik vind ze uit een blik al best lekker, we eten ze vaak bij het ontbijt. Ja, we wonen immers in Engeland... Maar dit lijkt me nog lekkerder. Ik maak vaan iets vergelijkbaars, wat uitgebakken chorizo erdoor is ook heeeel lekker trouwens.

Klary Koopmans said...

chorizo en bonen is dan ook een heel gelukkig culinair huwelijk!

Anne Jongkind said...

Ik ben nog steeds op zoek naar een eenvoudig en smakelijk cassoulet recept. In mijn keukenkast staat al een jaar een zak met witte bonen en het enige cassoulet recept dat ik in huis heb is afgekeurd.Te saai. Ideeen zijn welkom.

Klary Koopmans said...

Anne, een eenvoudig recept voor cassoulet, dat kan bijna niet, cassoulet is een flinke productie en het soort gerecht waar kenners haast slaags over raken als het gaat om de beste bereidingswijze. Dit is een mooi recept http://www.foodandwine.com/recipes/toulouse-style-cassoulet, simpel zou ik het niet noemen..
Als je iets eenvoudigs wilt met je witte boontjes, gewoon koken met veel knoflook, tijm en een scheutje olijfolie, uien, bleekselderij en wortel bakken in ganzen- of eendenvet en erdoor doen en nog even meestoven, evt beetje tomaat. Serveren met geconfijte eend. Geen cassoulet, wel lekker.

Harriet Freeman said...

Zoek je onderdak in Barcelona voor weinig geld, kijk dan eens op deze Web site: Appartementen Barcelona

Anne jongkind said...

Dat is inderdaad wel heel ingewikkeld. Ga denk ik gewoon de witte bonen koken met knof, er een tomaten saus bij doen en dan apart de saucisse de Toulouse van de Franse slager op de Albert Cuyp. Die ken je vast wel denk ik zo. Dank in iedergeval voor de inspiratie, morgenavond de bonen alvast in de week zetten.

RozeMarijn said...

Lekker!
Zou een klein kneepje sinaasappel of wat zets hierin ook nog kunnen?