23.2.11

Lekker onverantwoord
Ik maakte tomatensoep. In februari. Met van die kleine aanstellerige tomaten, die als ' snoeptomaatjes' in de winkel liggen, geimporteerd uit Marokko. En, om het nog een beetje erger te maken, met basilicum. Het had een zomeravond kunnen lijken, als het buiten niet min3 was geweest en wij niet met onze dikste sokken aan en de gordijnen dicht op de bank hadden gelegen, klaar voor Mad Men.

Maar we waren katerig, er was bijna niks in huis, ik had zin in soep.
Gelukkig vond ik nog een struikje Hollandse, winterse witlof in de koelkast. Eerst wilde ik daar een salade van maken, maar toen dacht ik: tomaten en witlof? samen in de soep? waarom niet?

Het werkte wonderwel. Het lichte bittertje van de lof was een mooie achtergrond voor de zurige tomaatjes. Crackers met kaas erbij en overgebleven spinazie tortilla. Beter zondagavond diner had ik niet kunnen bedenken als ik er speciaal voor naar de winkel was gegaan.

De basilicum had ik nog liggen, en tomaat en basilicum, daar kan natuurlijk niks mis mee zijn, maar als je deze soep een wat winterser karakter wil geven zou ik er verse tijm, rozemarijn of oregano door doen.Tomaten-witlofsoep


300 gram kleine rijpe tomaatjes, in stukjes
1 sjalotje, gesnipperd
1 teen knoflook, gesnipperd
1 flinke struik witlof, in stukjes gesneden
40 ml bouillon, kip of groente
scheutje olijfolie
vers kruid naar keuze
1 eetlepel tomatenketchup (optioneel, voor een extra zoetig tomatenaccentje)
peper, zout.

Verhit de olie in een kleine pan en stoof hier in de sjalot en knoflook op laag vuur tot ze glazig zijn. Doe de tomaat erbij en stoof even mee. Doe bouillon en witlof erbij, peper en zout en de verse kruiden, breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken. Pureer met de staafmixer en roer eventueel de ketchup erdoor.
Als je een gladde soep wil zonder tomatenvelletjes en -pitjes kun je hem zeven. Ik vond dat voor een lekker onverantwoord soepje niet nodig.

8 comments:

Saskia said...

Ik vind witloof nogal snel overheersend in soep. Maar de combinatie met tomaten heb ik nog niet geprobeerd...

Ellen said...

Het ziet er in ieder geval al een heel lekker soepje uit!

RozeMarijn said...

hihi. Grappig toch dat 'wij' dat er toch even moeten bij vertellen, dat het eigenlijk een beetje ondeugend is, tomaten in februari. ;)

klarakapucine said...

Lijkt me een lekker soepie. Heb je de Delicious al gezien? Leuk voor jou qua Hamburg.

Klary said...

Saskia: ik ben dol op het bittere in witlof, maar het valt in deze soep niet echt op.

Rozemarijn: ja, het voelt nu eenmaal.. ergens.. verkeerd. Niet aléén maar uit duurzaamheidsoverwegingen, ook omat je tomaten zo associeert met zomer denk ik...

Klary said...

klarakapucine, nee, ik ga snel kijken in de Delicious! dank voor tip.

Elsie said...

Is there somewhere where you post the recipes in English? I found you on eGullet and subscribed to your blog but my Dutch is very, very poor so I have trouble reading it. Thank you.

Klary said...

Hi Elsie,
I post in English only occasionally. If you go to the recipe index (listed in the upper right corner of the blog) and scroll all the way down, you'll find the English posts. Sorry there's only a few of them!