11.2.12

Daar gaan we weer


Komt er dan geen eind aan? Nadat ik (ik doe maar een greep uit het archief)
kikkererwten, koolraap, linzen, rettich, amaranth, quinoa tot pannenkoekjes heb verwerkt, kreeg ik een nieuw idee. Koekjes van tofu, dat leek me geweldig. Ik zag een stevig koekje voor me, romig van binnen en knapperig van buiten, de neutrale tofu als blank canvas voor welk smaakje je er ook maar aan toe zou willen voegen. Ik experimenteerde een paar keer - gelukkig als Dennis niet thuis was, want elke keer belandden de baksels en en overgebleven beslag in de prullenbak. De smaak kreeg ik goed (een keer met kerrie en koriander, een keer met rozemarijn en gecaramelliseerde prei) maar de textuur die ik voor ogen had, bleef me ontsnappen. In plaats van zacht en romig werden ze droog en korrelig en met een nogal onaangenaam mondgevoel.

Gisteren maar weer een poging gewaagd. Wat ik anders deed: een flinke schep dikke Turkse yoghurt door het beslag. En voila: daar waren mijn gedroomde tofupannenkoekjes.

Door de neutrale (of, zoals mensen die minder van sojaproducten houden, misschien zouden zeggen: 'flauwe') smaak van de tofu kun je je helemaal uitleven op de smaakmakers. Ik hield het dit keer simpel (was al blij dat ze eindelijk gelukt waren) met wat sinaasappelrasp en lente-ui, en wat chili-zout om ze na het bakken mee te bestrooien. De mogelijkheden zijn, letterlijk, eindeloos. Parmezaan en salie. Basilicum en stukjes zongedroogde tomaat en pijnboompitten. Citroenrasp en verse tijm. Geitenkaas en salie. Kerrie en gebakken ui. Doperwtjes en verse munt. Enzovoorts, enzovoorts. Denk er wel aan ze goed op smaak te brengen met zout en peper.
Je kunt ze van tevoren maken en in een droge koekenpan of in een hete oven opwarmen, maar vers uit de pan zijn ze het allerlekkerst.



Tofupannenkoekjes, voor ca. 12 stuks
200 gram tofu
2 lente-uitjes, fijngesneden
2 opgehoopte eetlepels volkorenbloem
1 ei
1 flinke eetlepel dikke Turkse of Griekse yoghurt
1 theelepel sinaasappelrasp
zout & peper
olie om te bakken
een mengsel van fleur de sel en chilivlokken, om ze na het bakken mee te bestrooien

Prak de tofu fijn. Meng de lente-ui, bloem, ei, yoghurt, sinaasappelrasp, en zout en peper erdoor. Meng tot een beslag.
Verhit wat olie in een koekenpan. Schep kleine bergjes van het beslag in de olie en bak de pannenkoekjes een paar minuten per kant of tot ze goudbruin zijn. Serveer ze met het chili-zout.

12 comments:

esther said...

Spannend. Ga ik zeker een keer proberen!

Tertia said...

Allemachtig, wat lekker weer, en wat een prachtige foto's. Super Klary!

Sandra Z. said...

Zou het misschien nóg beter met silken tofu gaan? Dat is weer heel ander spul dan de tofublokken. Ideaal ook om bv. soepen mee romig te maken, is mijn ervaring als ik voor lactose-intoleranties ga koken.

Klary Koopmans said...

dankjewel Tertia!

Sandra, silken tofu is natuurlijk natter, dus dan heb je misschien de yoghurt niet nodig, maar die geeft ook een beetje fris-zurige smaak... zou het moeten uitproberen!

Sandra Z. said...

Meteen uitgeprobeerd, omdat ik nog een pakje silken tofu had. Het gebrek aan friszuur loste ik op door de theelepel sinaasappelrasp te vervangen door een fikse eetlepel limoenrasp. Geserveerd met visseneitjes (van die goedkope, dus absoluut geen dure kaviaar...) en plakjes lekkere tomaat met zelfgemaakte mayonaise, man man, wat lekker! Dank je wel voor deze eye opener! Nooit aan gedacht tofu op deze manier te gebruiken.

Klary Koopmans said...

wat leuk Sandra, en je krijgt de bonusprijs voor snelste receptentester ooit ;)

Marcha said...

Dat ziet er heerlijk uit, komt op mijn lijstje. Ook dank voor je smakelijke links. Anders was ik nooit op de appel sharlotka van Smitten Kitchen beland. Het perfecte winterse opwarmertje, vandaag in muffin vormpjes gemaakt.

Sandra Z. said...

*bloos*

pieke said...

spannend! en toch ook een soort jeugdherinnering: in een poging ons verantwoord te voeden besloot mijn moeder eind jaren tachtig al om ons minder vlees voor te zetten. een vervanger die ons nog redelijk kon bekoren was tofuburger: tofu geprakt met ei en boursin, in schijven gevormd, door de paneermeel en dan gebakken. een stuk minder verfijnd, maar er zijn toch enige overeenkomsten.

Sue said...

Leuk! Ik heb ook al wat pogingen gedaan, maar de textuur is inderdaad vaak een probleem. Dit klinkt goed! Gebruik je de volvette Turkse yoghurt?

Klary said...

Sue, ja, van die dikke yoghurt. Creme fraiche zou ook werken denk ik.

MEM said...
This comment has been removed by the author.