4.1.10

Blozende bietensoep

 



Het jaar is nog maar een paar dagen oud en het gaat nu al goed met de voornemens: vandaag maakte ik soep, een nieuwe soep, een heerlijke soep.

Dennis merkte op dat hij meestal niet van 'soep met stukjes' houdt, maar dat dit toch wel een hele lekkere soep was. Inderdaad neig ik als ik soep maak meestal naar de romige, fluwelige, gepureerde soepen zoals deze en deze en deze.

De geraspte aardappel desintegreert in de soep en zorgt voor binding zonder dat je room of bloem hoeft toe te voegen. het resultaat is een lichte, magere maar toch stevige en vullende soep.. de ideale januari maaltijd.

 

 


Bietensoep met venkel en pastinaak
hoofdgerecht voor 3-4 personen

voor de bouillon:
300 gram magere riblappen
1 liter water
1 wortel (in grove stukken), 1 ui (in grove stukken), een paar takjes peterselie, een blaadje laurier
zout en peper

voor de soep:
3 middelgrote rauwe bietjes, geschild en in kleine blokjes
1 flinke venkelknol, in kleine blokjes
1 middelgrote pastinaak, geschild en in kleine blokjes
1 grote kruimige aardappel, geschild en geraspt
1 theelepel gedroogde thijm
een snufje selderijzaad
2 eetlepels balsamico azijn
2 eetlepels droge sherry of witte wijn
zure room, verse dille en fijngesneden lenteui om te garneren

voor de paddestoelen gruyere toast:
2 handjes geraspte gruyere
250 gram kastanje champignons, fijngehakt
1 eetlepel boter
een snufje gedroogde thijm
2 eetlepels rode of witte wijn
zout en peper
6-8 dikke sneden stokbrood, ciabatta of halve boterhammen

Zet het vlees op met 1 liter koud water, de wortel, ui, laurier, peterselie, zout en peper. Breng aan de kook en laat met het deksel op een kier ca. 1 uur zachtjes koken.
Zeef de bouillon (gooi de groente etc. weg). Snij het vlees in kleine stukjes en doe deze terug in de pan (en gooi velletjes en stukjes vet en zeen ook weg).
Doe de pastinaak, biet, venkel en aardappel in de bouillon. Voeg thijm, selderijzaad, zout en peper toe, breng de soep aan de kook en laat zachtjes ca. anderhalf uur koken. De biet, venkel en pastinaak zijn dan zacht, en de geraspte aardappel is zo goed als opgelost in de soep.
Doe de azijn en wijn of sherry erbij. Proef op zout en peper. Serveer in diepe borden, gegarneerd met een klodder zure room en wat lenteui en verse dille.

Maak de toast:
Verhit de grill voor.
Bak de stukjes paddestoel in de boter zachtjes tot ze goudbruin en geslonken zijn. Blus af met wat wijn, breng op smaak met zout, peper en thijm. Schep op de stukken brood en leg op elk broodje een hoopje gruyere.
Grill een paar minuten tot de kaas gemolten is en begint te bubbelen. Serveer de warme broodjes bij de soep.

No comments: