22.11.11

Gegrilde witlof, tofu en kerrieboter



Dit maakte ik na onze wandeling door het mistige herfstbos. Haastig,omdat het om 4 uur smiddags al aardig donker werd, en ik vastbesloten was weer eens iets bij daglicht te fotograferen. Iets waarvan ik bovendien het gevoel had dat het er erg mooi uit zou zien (goudbruin als de herfstbladeren) en het vermoeden kreeg dat het erg lekker zou zijn en dus de moeite van het delen waard.

Ik had gelijk. De zachte, milde tofu in een warm-kruidige, luxueuze kerrieboter, combineert fantastisch met de waterig-bittere, knapperige witlof die door het grillen net hier en daar een donker, zoetig randje krijgt.

Ik beveel dit dus van harte aan zoals-het-is, maar voeg eraan toe dat de tofu in kerrieboter lekker genoeg is om met iets anders te combineren (met gebakken spinazie misschien, of met net geslonken rucola door warme sobanoedels geschept) en dat, als je mijn recept nog verder wil uitkleden, de friszure, licht pittige kerrieboter in z'n eentje ook al heel fijn inzetbaar is. Ik had er wat van over en roerde dat door een pannetje gebakken kool, en terwijl ik dat deed, zag ik een sliertje kerrie-chiliboter op een gepocheerd ei voor me.

Ik heb nu eenmaal een levendige fantasie.



Warme salade van gegrilde witlof, tofu en kerrie-chiliboter
2 personen


25 gram boter
1 eetlepel goede olijfolie
1 flinke theelepel milde kerriepoeder (verse, niet een zakje dat al een jaar in je keukenkastje ligt)
1/2 theelepel chilivlokken, bij voorkeur Turkse pul biber
zout
1 eetlepel citroensap
1 gekneusde teen knoflook
1 theelepel suiker
2 struikjes witlof
300 gram tofu
een handje bruine amandelen
olijfolie om te bakken
verse basilicum of koriander

Maak eerst de kerrieboter zodat de kerrie even tijd heeft zijn smaak te ontvouwen.
Doe de boter, eetlepel olijfolie, chilivlokken, gekneusde teen knoflook, kerriepoeder en een snuf zout in een klein pannetje. Verhit op laag vuur tot de boter gesmolten is en net begint te bruisen. Voeg de suiker en het citroensap toe en laat alles op zo laag mogelijk vuur nog een paar minuten trekken (maar zorg dat het niet gaat bakken). Zet dan het vuur uit.

Snijd de struikjes witlof in kwarten of zessen (afhankelijk van hoe dik ze zijn). Bestrijk ze ligt met olie en bak ze op hoog vuur in een grillpan tot ze bruine randjes hebben maar nog knapperig zijn. Bestrooi ze met zout en peper

Snij de tofu in blokjes en dep deze goed droog tussen velletjes keukenpapier. Verhit een klein scheutje olie in een koekenpan en bak de tofu hierin op hoog vuur goudbruin. Gooi op het laatste moment de amandelen erbij en bak deze even mee. Bestrooi met zout.
Verwarm indien nodig de kerrieboter weer even (de boter moet niet gloeiend heet zijn, maar uiteraard ook niet gestold.) Verwijder de knoflook.

Verdeel de partjes witlof over twee borden. Schep de tofu ernaast. Giet de kerrieboter erover heen (voornamelijk over de tofu) en garneer met de basilicum of koriander.

11 comments:

Anonymous said...

Hhhmmmm, jammer dat we net gisteren witlog gegeten hebben, gewoon ouderwets met ham en kaas uit de oven (lievelingskostje van de kinderen). Dit komt zeker ook een keer op tafel!

Anonymous said...

Sorry, typefoutje, moet natuurlijk witlof zijn ipv witlog :))

Tertia said...

Oh wat lijkt me dit weer lekker zeg.
Ook met spinazie trouwens. Ik ga dit gauw eens maken.
Wanneer komt er een kookboek uit met dit soort fijne Klary-recepten?

Klary said...

graag tertia, regel jij een boekcontract ;)

Manon said...

Ik denk dat ik toch maar eens tofu in huis moet halen. Ik heb er nooit een klik mee gehad, maar dit gerecht ziet er heerlijk uit. Prachtige kleuren ook.

esther said...

Hoe doe je dat toch? Ik zou nooit op de combinatie tofu en witlof zijn gekomen, en het past perfect bij elkaar. Die kerrie bindt het helemaal samen, en die amandelen zijn helemaal een geweldige finishing touch.
Ga ik zeker nog eens maken.

hannie said...

Ik heb het vandaag gemaakt. Echt heerlijk en heel gemakkelijk! Met zilvervliesrijst en stoofpeertjes met port. Een hele nieuwe versie van de witlof-en-peertjes-op-zondag-maaltijd, waarmee ik in de winters van de de 60-er jaren ben opgegroeid.

Klary said...

wat leuk dat deze zo'n succes heeft! het was echt een onverwachte inspiratieflits die heel goed uitpakte ;)

Daniëla said...

Heerlijk! Witlof is mijn lievelingsgroente, daarom maakte ik het, want koop nooit tofu. Maar vond het heerlijk. Wacht wel nog met smart op het beste maisbrood ooit.

Karien said...

grappig, ik deed een tijdje terug ook iets met tofu en witlof, maar dat pakte heel anders uit (tofuballetjes met gecarameliseerde witlof in balsamico) deze ga ik eens proberen!

777pg said...

ทดลองเล่น 777pg slot เป็นเกมสล็อตออนไลน์ที่มีความน่าสนใจมากในตอนนี้ เนื่องจากมีรูปแบบและสไตล์การเล่นที่น่าตื่นเต้น PG SLOT ป้ายกิจกรรมโปรโมชั่นนอกจากนี้ 777pg