12.9.11

De cake zonder kokos


Van iemand op mijn werk kreeg ik een kokosnoot cadeau. (Niet zo raar als het klinkt. Of wel? Ik krijg veel leuke dingen op mijn werk. Een bol Franse knoflook, een pot ganzevet, de eerste vijg van iemands hoogsteigen vijgenboom, palmsuiker uit Indonesië, om maar wat te noemen). De kokosnoot ging vergezeld van de zachte hint of ik niet zin had met het ding iets lekkers te bakken voor mijn naaste collega's.

Dus op mijn eerste vrije middag sinds tijden was ik er helemaal klaar voor: de oven stond voor te verwarmen, de cakevorm was ingevet, en ik ging op het balkon mijn kokosnoot met deegroller, hamer en beitel te lijf. Alles in voorbereiding voor de kokoscake met abrikozen en pompoenpitten die ik had bedacht.



Helaas, eenmaal open gebarsten (en even terzijde: mocht je denken dat ik een mooie groene stenen balkonvloer heb, dat is dus het resultaat van een hele zomer regen op het noordwesten) vond ik dat hij raar rook. Een beetje zurig, ranzig. De smaak was ook niet helemaal goed. Niet goed genoeg in ieder geval om mee te experimenteren in een cake.

Dus werd het ' gewoon' een abrikozen pompoenpit cake. Hij was heerlijk, collega's waren blij, en ik had er plezier in weer eens iets te bakken.

De cake krijgt zijn mooie donkergouden kleur van de palmsuiker (niet de schijfjes maar de 'losse', zie bijvoorbeeld hier). Heb je die niet vervang de palmsuiker in dit recept dan door donkerbruine basterdsuiker.



Cake met abrikozen en pompoenpitten

125 gram boter, gesmolten en afgekoeld
50 ml melk
100 gram gedroogde abrikozen, in kleine stukjes gesneden
2 eetlepels heet water
sap van een halve citroen
5 eetlepels pompoenpitten
40 gram palmsuiker
40 gram gewone suiker
3 eieren
paar druppels vanille extract
150 gram zelfrijzend bakmeel
snuf zout


Verwarm de oven voor op 180 C. Beboter en bebloem een cakevorm van 25 x 10 centimeter
Roer de melk door de gesmolten boter.
Meng de abrikozen met het citroensap en water en laat 10 minuten staan.
Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan tot ze beginnen te 'poppen'. Laat ze iets afkoelen en stamp ze dan in een vijzel tot je half kleine, half grove stukjes hebt.
Roer de eieren los met de suikers, meng de bloem en het zout erdoor. Roer dan het boter/melk mengsel erdoor en het vanilleextract. Meng tenslotte luchtig de abrikozen en pompoenpitten erdoor.

Giet het beslag in de vorm en bak ca. 40 minuten of tot de cake goudbruin en gerezen is en een sateprikker er schoon uitkomt.

De cake is goed een paar dagen te bewaren, wikkel hem dan wel stevig in aluminiumfolie.

3 comments:

Nell said...

Hé, dat is bijzonder: een kokosnoot die toch goed "ingepakt" lijkt en toch een raar luchtje heeft. Dat kan dus kennelijk ook. Weer wat geleerd!

Marian said...

Hoi Klary, dit lijkt me een lekkere en zelfs tamelijk gezonde cake, met die abrikozen en pompoenpitten....hij ziet er echt heerlijk uit!

Groetjes
Marian

Monica said...

Heerlijk cakeje geworden; geen palmsuiker of bruine suiker in de kast, wel "oersuiker". Ook lekker dus.
Groet,
Monica