4.4.11

In de categorie soep: aardpeer & witlof



Een pannetje soep is zo gemaakt. Kleingesneden groente, (kies maar tussen bleekselderij prei paprika's aubergines paddestoelen bietjes pompoen zoete aardappel courgettes broccoli bloemkool....) met wat fijngesneden ui aanzetten in een beetje boter of olie, bouillon erbij, kleingesneden aardappel voor de binding, zo'n 20 minuten laten koken, pureren, eventueel wat romiger maken met slagroom, of crème fraiche, en voilà, soep. Met wat lekker brood, een stukje kaas en een salade is dat 1 van mijn favoriete avondmaaltijden. Ik maak dit zo vaak, in allerlei variaties, maar ik denk er niet altijd aan om er dan over te schrijven - omdat het voor mij haast zo'n vanzelfsprekende keukenactie is als het bakken van een omeletje.

Maar een paar dagen geleden maakte ik zo'n soepje waarvan ik dacht: dit is niet echt een dertienineendozijn-soep, dit is best een bijzondere soep. Deze soep verdient een plaatsje in op het blog.

Aardpeer (topinambour) heeft een zoetige, aardse smaak, die heel goed combineert met de frisse bitterheid van de witlof.



Aardpeer-witlofsoep
400 gram aardpeer, geschild en in blokjes
2 sjalotjes, gesnipperd
1 eetlepel bloem
2 flinke struikjes witlof
500 ml. warme (kippen)bouillon
klein klontje boter
verse peterselie, fijngehakt
versgemalen nootmuskaat

Zet de sjalot en aardpeer even aan in de boter. Bak ze een paar minuten, strooi dan de bloem erover en roer tot het een gladde massa is. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Snij een derde van 1 struikje witlof in hele dunne reepjes en hou apart. Snij de rest van de lof in repen en doe bij de soep. Voeg peper en zout toe en laat alles samen ca. 25 minuten koken. Pureer in de blender of met de staafmixer, breng op smaak, en serveer met wat de rauwe witlof erop geschept, en bestrooid met gehakte peterselie en wat versgemalen nootmuskaat.

3 comments:

Karien said...

Lijkt me lekker deze soep. Ik ben ook zo'n soepmaker, net als jij. Gepureerd is het ook ideaal zo wat groente in peuters te krijgen.
Ik heb laatst wat aardperen in de grond gestopt in de tuin, zie nog niets opkomen dus ben erg benieuwd.

kristien said...

soep van aardpeer vind ik ook zo heerlijk: de man die wat ik maak allemaal met smaak opeet vindt de aardpeer echter 'n beetje softig smaken. Dat zal wel over zijn met de witlof...
en een aardpeer Karien heeft flink wat tijd nodig.Had hem afgelopen zomer ook in de tuin( dus deze zomer weer, want eenmaal gast niet meer weg te slaan) maar oogsttijd is late zomer/herfst

Klary Koopmans said...

Kristien, softig, leuke omschrijving. Dan misschien wat pittiger maken met een beetje chili? kan aardpeer best hebben. Ook een goeie kerriepoeder is lekker bij aardpeer.