23.1.11

Bakken met restjes: Pruimenkoek



Zondagmiddag, geen zin meer om achter de computer te zitten, dus ik ging een beetje rommelen in de keukenkastjes op zoek naar restjes van het een of ander om ´iets´mee te bakken. Ik vond een half zakje gedroogde pruimen zonder pit, overgebleven van de bijzonder decadente chocoladetaart met pruimen-armagnacpuree die ik een tijdje geleden voor een etentje had gemaakt. Iets gezonders dan dat wilde ik, iets met een stevige bite. Geen zin om een recept te gaan zoeken, dus ik deed maar wat - en het werkte! Nou is bakken niet echt mijn sterkste punt, dus ik ben altijd helemaal gelukkig als ik zelf iets verzin wat dan nog werkt ook.

Dit zou, denk ik, ook lekker zijn met dadels in plaats van pruimen, mocht dat toevallig het gedroogde fruit zijn wat er in jouw keukenkastje rondwaart. En gedroogde abrikozen of zelfs rozijnen kunnen ook, denk ik. En wat die rum betreft: terwijl ik de pruimen in stukjes sneed zag ik een flesje rum op het aanrecht waarvan ik oprecht niet meer weet waar ik het oorspronkelijk voor gekocht en gebruikt heb. Neem gerust een andere alcohol (armagnac of cognac is erg lekker bij gedroogde pruimen) of vervang de alcohol door een scheutje water.

De pruimenkoek is niet heel zoet en smaakt, het moet gezegd, behoorlijk gezond. Te gezond misschien om hem te laten fungeren als toetje, maar het is een heerlijk hapje bij de koffie of thee en zou ook een geweldige versnapering zijn voor in de lunchtrommel.



Pruimenkoek

175 gram gedroogde pruimen zonder pit
sap en rasp van 1 sinaasappel
2 eetlepels rum
100 gram zelfrijzend bakmeel
50 gram havermout
75 gram lichtbruine basterdsuiker
75 gram boter in blokjes
zout

Snij de pruimen in kleine stukjes en doe ze in een pannetje met sinaasappelrasp en -sap, en de rum. Breng aan de kook en laat een paar minuten zachtjes pruttelen. Neem van het vuur en laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180 C.
Meng in een kom de bloem met de suiker, havermout en een flinke snuf zout. Kneed de boter erdoor tot je een korrelig deeg hebt. Roer daar de pruimen door en stort het mengsel in een licht met boter ingevette klein ronde of vierkante taartvorm.
Bak ca. 20minuten, of tot de koek goudbruin is en de bovenkant knapperig.

4 comments:

De Bakparade said...

Dat ziet er goed uit :)
Ik denk dat ik ook een poging ga wagen, maar dan wel met volkorenmeel!

groetjes I.

Klary Koopmans said...

dat had ik zelf eigenlijk ook willen doen, als mijn vokorenmeel niet op was geweest! met speltmeel lijkt me ook lekker.

Monica said...

De koek is heerlijk! Bij de thee, tijdens het wandelen en het laatste restje vandaag in de lunchtrommel. Gaat vaker gebakken worden!
Dankjewel!
Groet uit Breda.

fashionandinterior said...

het was echt super lekker! en de gasten belden een dag later op of ze het recept konden krijgen.. mjammie!