8.12.10

Roomloos ten onder


Het hele antipakjesverhaal kreeg een staartje.
Wat begon als een positief gestemd en enigzins ludiek initiatief van Karin Luiten, werd een heftige discussie over de pro's en contra's van kant en klaarmaaltijden en additieven. Zie hier voor een mooi stuk hierover van Janneke Vreugdenhil en een aantal interessante reacties.
Luiten zegt het zelf in haar reactie op Hertzberger: je kunt geen appels met peren vergelijken. We eten elke dag, maar de manier waarop, en hoe, en waarom, verschilt dramatisch van persoon tot persoon. Nederland is vol met Hertzbergers die eten omdat ze nu eenmaal moeten eten, die een redelijk gezonde en niet al te onsmakelijke en vooral snelle en eenvoudige maaltijd de hoogste prioriteit vinden hebben, omdat ze nu eenmaal niet zo veel waarde hechten aan hoe iets smaakt. Die hun tijd liever aan iets anders besteden dan aan het schillen van aardappels. Prima, die mensen mogen er zijn. En er zijn mensen zals ik, en zoals Luiten, en zoals al die mensen die op Twitter en in discussiefora en waar niet al over Hertzberger zijn heengevallen: de mensen voor wie het eten zelf de hoogste prioriteit heeft, de mensen die graag een kwartiertje aardappels schillen omdat ze zelfgemaakte puree gewoon lekkerder vinden dan uit een pakje, of misschien zelfs wel (kun je het je voorstellen?) omdat ze aardappels schillen gewoon helemaaal geen vervelend werk vinden, maar een fijn meditatief klusje aan het eind van de werkdag. Aardappel soldaat maken, slokje wijn, wat woorden wisselen met huisgenoot, of muziekje erbij. Dat kan óók. De Hertzbergers zullen daar nooit plezier aan beleven, net zomin als de Luitens de geneugten van poederpuree zullen leren waarderen. And never the twain shall meet.

Is dat erg? Dat is niet erg. Zolang we elkaar de wet niet voorschrijven is er niets aan de hand. Dan moet er natuurlijk wel iets veranderen aan het aanbod in supermarkten. Want met 1 roep uit Hertzbergers artikel ben ik het in ieder geval hartgrondig eens: de roep om meer diversiteit. Ik wil dat de winkels álles verkopen. Poederpuree maar ook echt lekkere aardappels. Soeppakketten maar ook hele knolselderij. Magnetrommaaltijden én hele scharrelkippen. Zodat iedereen kan eten en koken zoals hij of zij dit wil.

Pakjes, zakjes, blikjes. Op mijn werk maakt de cateraar soms champignonsoep. Komt volgens mij uit blik of is van poedersoep gemaakt: van die dikke witte soep die naar champignons smaakt zonder dat er een paddestoel in te bekennen is. En eerlijk gezegd: ik ben er dol op.

Gisteren had ik zin in zo'n soort soep. Het werd toch een beetje anders natuurlijk, want mijn soep barstte uit z'n voegen van de champignons, en omdat ik probeer zo in aanloop naar kerst niet te vet te eten, ging er geen room in om hem te binden. Maar die binding lukte met rijst, een beetje bloem en melk ook prima.
Ik wil altijd iets van contrasterende structuur bij een romige gebonden soep, vandaar de reepjes gebakken oesterzwam. Maar deze kun je achterwege laten, of vervangen door stukjes gebakken spek, of croutons, of wat je maar lekker vindt bij champignonsoep.
Romige champignonsoep, zonder room, maaltijdsoep voor 2 personen

flinke klont boter
2 sjalotjes, gesnipperd
250 gram (kastanje)champignons, in hele kleine stukjes
scheutje witte wijn
500 ml. lichte bouillon
1 eetlepel bloem
3 eetlepels langgraanrijst
volle melk
versgeraspte nootmuskaat
bieslook, fijngehakt

optioneel: 150 gram oesterzwammen, in reepjes, op hoog vuur in een beetje olie knapperig gebakken, om te garneren

Verhit de boter in een soeppan en bak de sjalot op laag vuur een paar minuten. Doe de champignons erbij en bak, met het deksel op de pan, een minuut of 7 op laag vuur tot de champignons hun vocht beginnen los te laten. Strooi de bloem erover en bak even mee. Doe dan de rijst erbij, de wijn en de bouillon. Breng aan de kook en laat 25 minuten zachtjes koken of tot de rijst heel gaar is. Pureer, en verdun met zoveel melk tot de soep de juiste dikte heeft naar je smaak. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat, en bestrooi vlak voor het serveren met bieslook en eventueel de oesterzwammen.

5 comments:

racheld said...

Perfect. Just perfect.

Anonymous said...

Dag Klary,

Volg je blog al enige tijd met veel plezier. Mooie recepten en evenzo mooie foto's! Vond vandaag je opinie over de pakjes versus de culi's een verfrissende: geen waarde-oordeel, dat kom je niet veel tegen. Zelf ben ik aan de ene kant culi: lekker koken als ik tijd heb, zelf chutneys maken, etc. Maar door de week heb ik vaak weinig tijd en ben moe. Dan wil ik gewoon eten onder mijn neus, zonder een aardappel te moeten koken, door knijpers moet persen (hoe rustgevend ook), etc. Probleem echter: de kant en klaarhappen zijn echt niet lekker (ook de stoommaaltijden niet, brr)! Als het dan toch moet, wordt het een simpele zuurkool da's nog enigszins te doen. Gevolg is dat ik me blauw betaal bij de bio deli of zit te betalen boven een vieze maaltijd. Mijn hartgrondige oproep is dan ook: meer redelijk eetbare kant en klaar happen! Dan ga ik op zaterdag wel op zoek naar die ene wilde vijg, want die past zo mooi bij mijn gerookte eendenborst ;).

Groet Manja

Karien said...

Ik moet ook eerlijk toegeven, ik maak (bijna) alles vers, maar ben helemaal gek op erwtensoep van Unox, uit blik dus. Verse valt me altijd tegen, alsof dat niet de enige echte is....
En ik ben het helemaal met je eens, er moet voor elk wat wils zijn in de supermarkt.
Wel is het goed te beseffen wat er allemaal zit in die pakjes. En het ene pakje is de andere niet. Sommige zijn er vooral om de niet zo creatieveling een eindje op weg te helpen, er moet nog verse groente etc bij. Zo erg is dat op zich niet vind ik.

Saskia said...

Ik had ook een uitnodiging gekregen om mee te doen aan de anti-pakjesdag, maar ik heb het bewust voorbij laten gaan. Ik kook immers regelmatig met pakjes en zakjes en ik voel me daar niet schuldig over. Als ik bouillon nodig heb, is dat altijd van bouillonblokjes. Gewoon omdat het makkelijk is. En als ik gevarieerde wokgroentjes wil voor 2 personen heb ik hopeloos te veel als ik alle groenten apart moet kopen, dus gebruik ik een zakje wokgroenten. En sommige kruidenmixen uit zakjes zijn gewoon echt lekker, zeker die voor de wok. Ik ben dus helemaal niet anti-pakjes, al is afwisseling natuurlijk belangrijk.

superheidi said...

Leuk stuk! En ik ben best voor vers (maar ook van blik en diepvries) maar zeker voor de bouillonblokjes en idioot dat ik geen biologische vind in de super. Gemak dient te mens.

Maar toch, de hele discussie doet me denken BBC-serie van afgelopen weken
http://www.bbc.co.uk/programmes/b00wdf5t

Dat maakte veel inzichtelijk. Hoe meer 'geprocessed' (geraffineerd?), hoe beter te verkopen voor een ongelooflijke meerprijs. De pakjes- en zakjesindustrie zal alleen maar uitbreiden. Aan een knolselderij valt amper wat te verdienen.

Laat de klant denken dat ie blij en gelukkig is met z'n pakjes/zakjes, tijd wint, het lekker vindt (smaakvervlakking en veel zoet zoet zoet), gezond eet (functional foods = vitaminen, vetzuren, ijzer toevoegen, vet eruit, zoetstof erin) en vraag daarvoor een klinkende prijs.
Hoe treurig ook, producent en super zouden wel gek zijn om knollen en cq voor citroenen te verkopen.