9.11.10

Nog meer cake



Heerlijk, die kweepeercake, maar: voor iedereen die misschien niet zo makkelijk aan kweeperen kan komen, voor iedereen die houdt van herfstige appeltaarten, voor iedereen die net als ik vindt dat er niet genoeg appelrecepten kunnen zijn, voor iedereen die gelukkig wordt van de geur van zoete appel en kaneel, voor iedereen die op deze gure dinsdag zin heeft om een simpele maar o zo heerlijke appelcake te bakken...

Appelcake, dus.

Losjes gebaseerd op dit recept van Smitten Kitchen. Ik had nog walnotenolie staan en die was er geweldig lekker in, maar ik schat in dat die (net als kweeperen) niet alomtegenwoordig is in alle keukens. Gebruik dus in plaats daarvan gerust een neutrale plantaardige olie zoals het oorspronkelijke recept ook zegt.

Dit is zo'n zeldzame cake die eigenlijk de volgende dag lekkerder is dan de dag dat je hem maakt. Ik bakte hem zondag om te serveren als toetje na een etentje met vrienden. Toen hij was afgekoeld en ik er een beetje in had geprikt hier en daar vond ik dat hij er droog uitzag en ben ik nog naar de avondwinkel gerend voor een potje slagroom. En inderdaad was die slagroom heel welkom bij het enigszins droge baksel. Maar gisteren at ik met Dennis de restjes, en er was geen slagroom nodig, de structuur was compacter en minder droog geworden en de appel zachter en sappiger en zoeter.



4 flinke goudreinetten, geschild, ontklokhuisd en in blokjes
3 eetlepels donkere basterdsuiker
1 eetlepel kaneel
250 gram zelfrijzend bakmeel
1/2 theelepel zout
150 gram kristalsuiker
150 ml. walnoot- of andere olie
sap van 1 sinaasappel
3 eieren
100 gram walnoten, fijngehakt

Verwarm de oven voor op 180 C. Vet een diepe vierkante bakvorm (20 x 20) of een vergelijkbare ronde vorm in met boter of bekleed met bakpapier.
Schep de appelblokjes in een grote schaal om met de basterdsuiker en kaneel. Laat 10 minuutjes staan.
Roer in een grote kom het zelfrijzend bakmeel en het zout door elkaar. Meng in een andere kom de olie met het sinaasappelsap en de suiker. Roer de eieren er 1 voor 1 door. Schep dit mengsel door de bloem. Meng tot je een glad beslag hebt en meng tenslotte de walnoten erdoor.
Schep het beslag in de vorm en verdeel de appelblokjes erover (samen met het kanelige suikerige vocht onderin de kom).
Bak een uur. Doe de coctailprikkertest en bak eventueel nog wat langer.

3 comments:

dalmacija moja inspiracija said...

mooi en smakelijk is de foto...ik wil zo vry zijn om en vertalde link aan je stuuren van en kroatische specialiteeit...vele nederlandse gastro vrienden zij er dol op...hir is het...http://www.coolinarika.com/recept/kotunjata-na-moj-nacin...groeten

Joni said...

Dit recept schijnt de laatste tijd vaak op te duiken in verschillende variaties. Zelf heb ik het een paar jaar geleden gevonden op een website onder de naam "easy German apple cake". Easy is hij zeker en altijd lekker. Ik heb hem nog nooit met olie gemaakt, ik gebruikt altijd gesmolten boter. Als je geen walnootolie zou gebruiken, welke olie is neutraal of smakelijk genoeg voor deze cake? Heb ooit zonnebloemolie gebruikt in een cake en vond dat geen succes.

Klary Koopmans said...

Joni, het verschil is of je 'neutraal'wil of juist een uitgesporken smaak.. voor neutraal zou zonnebloem of arachideolie geschikt moeten zijn, maar als je wel veel smaak wil, zou je ook half olijfolie / half zonnebloem kunnen proberen.