9.6.09

Zeg het met koekjesAls je van bakken houdt, maar geen zin hebt om elke maand een grotere maat spijkerbroek aan te schaffen (of, om toe te kijken hoe je huisgenoot/man/kinderen langzaam steeds verder uitdijen) dan zit er maar 1 ding op: bakken en uitdelen.

In een vorige baan, waar ik behoorlijk ongelukkig was, had ik 'woensdag bakdag'. Het was grotendeels therapeutisch bakken (weinig dingen zijn zo heilzaam voor de ziel als beslag kloppen, boter losroeren, om nog maar te zwijgen van het effect van de geur van versgebakken cake of koekjes). Het product nam ik dan mee naar mijn werk, om vervolgens toe te kijken hoe mijn niet geliefde collega's het verslonden. Parels voor de zwijnen, dacht ik dan vaak.

Inmiddels werk ik ergens waar ik bepaald niet ongelukkig ben, en waar ik mijn collega's van harte iets lekkers gun. Therapeutisch bakken heb ik niet meer zo nodig, maar wel heb ik vaak zin om een nieuw recept uit te proberen - zonder het bovengenoemde gevaar van die groeiende spijkerbroekcollectie.
Ik ga dus mijn collega's wat vaker verwennen. Met koekjes als deze: de 'salty oatmeal white chocolate cookies' waarvoor ik het recept vond op smitten kitchen, 1 van mijn favoriete recepten blogs. Hier mijn versie, aangepast aan grammen en graden, met een tikje minder suiker zoals altijd wanneer ik een Amerikaans recept gebruik.

Iets over de ingredienten: gebruik geen instant havermout, maar het soort dat minstens een half uur moet koken - dan krijg je koekjes met de juiste beet. En voor de chocola: gebruik de beste die je kunt vinden.
Zout op koekjes strooien lijkt raar, maar het zoute accent is heerlijk bij de zoete en romige chocola. Probeer het!
Witte chocolade havermout koekjes (ca. 30 stuks)

150 gram bloem
3/4 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel sodium bicarbonaat
1/4 teaspoon zout
170 gram zachte boter
125 gram suiker
50 gram lichtbruine basterdsuiker
1 groot ei
1/2 theelepel vanille extract
150 gram havermout
175 gram witte chocolade, in stukjes gehakt
fleur de sel of grof zeezout

Verhit de oven voor op 175 C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Meng de bloem met het bakpoeder, bicarbonaat, en het zout.
In een andere kom, roer de boter schuimig met de suikers (kan met een mixer, ik deed het met de hand). Meng het ei erdoor en het vanille extract, dan het bloemmengsel, dan de havermout, dan de chocola. Schep er hoopjes van op de bakplaat (je kunt er ook bolletjes van draaien als perfect ronde koekjes erg belangrijk voor je zijn). Zorg ervoor dat de koekjes genoeg ruimte hebben om uit te lopen. Druk de hoopjes een beetje plat, strooi er klein beetje grof zout over. Bak de koekjes 13-16 minuten, en draai de bakplaten halverwege een keer zodat ze gelijkmatig bruin worden.

Hoe langer je ze bakt, hoe knapperiger ze zullen zijn.3 comments:

sol said...

ik maak wel eens iets vergelijkbaars maar dan doe ik er ook nog cranberries doorheen. niet helemaal het seizoen op dit moment, maar ook erg lekker. het oorspronkelijke recept daarvan komt volgens mij uit 'feest' van lawson.

Leonora Hoy Reijn said...

ik heb ze gemaakt en ze zijn ongelofelijk lekker.

Petra said...

Ik heb ze vandaag gemaakt en ze zijn inderdaad verrukkelijk!! Ga het volgende keer, aangemoedigd door de reacie van Sol, proberen met een andere vulling dan witte chocola (alhoewel die dus heerlijk is). Ik denk noten, gedroogd fruit, specerijen...